BRUNCH | Shakshuka (ΑΥΓΑ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ) με τορτιγιες old el paso

18.8.19

Φέτος το χειμώνα δοκίμασα για πρώτη φορά σε ένα υπέροχο μαγαζί στην Αθήνα Shakshuka. Η αλήθεια είναι πως δεν το είχα ξανακούσει. Ήταν έρωτας με την πρώτη μπουκιά. Αυγά (που λατρεύω για πρωινό), με μια υπέροχη, πικάντικη σάλτσα ντομάτας μαζί με δροσερό γιαούρτι. Απλά υπέροχο! Από εκείνη τη στιγμή μπήκε στην καρδιά μου και στην "to do" λίστα μας. Βέβαια, νομίζαμε πως χρειαζόταν οπωσδήποτε μαντεμένιο τηγάνι καθώς θα έμπαινε μετά στο φούρνο. Αυτή η shakshuka έγινε σε κανονικό αντικολλητικό τηγάνι και στο μάτι. Πανεύκολη και τόσο νόστιμη! Η σάλτσα ντομάτας μπορεί να απλωθεί σε ψημένη τορτίγια και να φαγωθεί και μόνη της.


SHAKSHUKA 
(ΑΥΓΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ)

Υ Λ Ι Κ Α 
(προσαρμοσμένη από τη Molly Yeh)


3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
αλάτι
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
1 κουταλάκι κύμινο
1/4 από το κουταλάκι καυτερή πάπρικα
λίγο κόκκινο πιπέρι καγιέν 
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
800 γραμ. ντομάτες (κατακόκκινες) ή ντοματίνια 
1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
4 αυγά 
φέτα
μαϊντανός 
γιαούρτι

ΤΟΡΤΙΓΙΕΣ ΜΕ ΠΑΠΡΙΚΑ
τορτίγιες Old el Paso
βούτυρο
γλυκιά πάπρικα
φέτα 
ξύσμα λεμονιού 


Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η

Σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά ρίξτε το λάδι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αλάτι.  Ανακατέψτε με μία ξύλινη σπάτουλα και αφήστε να μαγειρευτεί για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το λιωμένο σκόρδο, το κύμινο, την καυτερή πάπρικα, το κόκκινο πιπέρι και ανακατέψτε καλά μέχρι να κοκκινίσει το κρεμμύδι. Η μυρωδιά είναι απλά ονειρεμένη. Έπειτα, προσθέστε τον πελτέ, τις ντομάτες και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να μαγειρευτεί μέχρι να φύγουν τα υγρά. Μετά από 5 λεπτά, τρίψτε λίγη φέτα και ανακατέψτε ξανά. Μόλις έχουν φύγει όλα τα υγρά κι έχει μείνει μόνο η υπέροχη σάλτσα ντομάτας, δημιουργήστε 4 λακκουβίτσες για να υποδεχτούν τα αυγά. Ρίξτε ένα ένα τα αυγά προσεκτικά να μη σπάσει ο κρόκος. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε κι άλλη φέτα. Μόλις μαγειρευτεί το ασπράδι, αφήστε τον κρόκο να μαγειρευτεί όσο εσείς θέλετε και βγάλτε από το μάτι. Ψιλοκόψτε όσο μαϊντανό θέλετε και πασπαλίστε μαζί με λίγη ακόμα φέτα και κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο. Αν θέλετε προσθέστε δύο κουταλιές γιαούρτι για να ισορροπήσει το καυτερό της shakshuka. Απολαύστε τη shakshuka ζεστή παρέα με παπρικένιες, τραγανές τορτίγιες. 

ΤΟΡΤΙΓΙΕΣ ΜΕ ΠΑΠΡΙΚΑ
Κόψτε τις τορτίγιες σε τέσσερα κομμάτια και τοποθετήστε τις τη μία δίπλα στην άλλη σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Απλώστε με το πινέλο λίγο λιωμένο βούτυρο και στις δύο πλευρές. Πασπαλίστε λίγη πάπρικα, ξύσμα λεμονιού και τριμμένη φέτα. Ψήστε στους 180 C για 5-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Γίνονται τόσο τραγανά και νόστιμα!


Bon appétit!

Love,
Show the deer some love 


No comments:

Post a Comment