ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ | ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ "ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ"

14.4.19

Πέρυσι, ετοιμάσαμε δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα τα δικά μας τσουρεκάκια. Φέτος, λόγω έλλειψης χρόνου, τα προμηθευτήκαμε από το αρτοποιείο «Βυζάντιον». Αφράτα, αρωματικά τσουρέκια με αμύγδαλο φιλέ αλλά και πασχαλινά κουλουράκια, σε σχήμα κοτσίδα αλλά και κλασικά με επικάλυψη σοκολάτας. Ανυπομονούμε για το πασχαλινό πρωινό με τα τσουρέκια, τα κουλουράκια και το γάλα. Όμορφες, γιορτινές στιγμές!


Θα μας πείτε, και ποιο είναι το "Βυζάντιον"; 
Η ιστορία του ξεκινά το 1958 όταν ο ιδιοκτήτης Παναγιώτης Τσάλλης, με καταγωγή από τη γενέτειρα των «αρτοποιών», την Ήπειρο, έχοντας εκπαιδευτεί στην τέχνη της αρτοποιίας στον φούρνο που διατηρούσαν τα μεγαλύτερα αδέρφια του στην πλατεία Μαβίλη, αποφασίζει να αυτονομηθεί, να χαράξει τον δικό του δρόμο. Ανοίγει, λοιπόν, το πρώτο του κατάστημα, αρχικά, στην πλατεία Δεξαμενής και λίγα χρόνια αργότερα, μεταφέρεται επί της Αγίου Μελετίου στην αστική Κυψέλη της δεκαετίας του ’60. 


Με σταθερή πελατεία καλλιτέχνες, ανθρώπους των γραμμάτων, τους Κυψελιώτες της εποχής αλλά και τακτικούς πελάτες απ’ όλο το λεκανοπέδιο, το «Βυζάντιον» έγινε γρήγορα σημείο αναφοράς στην Αθήνα. Σήμερα η αλλαγμένη πλέον πολυπολιτισμική και πολύχρωμη γειτονιά της Αθήνας βρίσκει το “Βυζάντιον” στη θέση του, να διατηρεί το άρωμα εποχής με σύγχρονες, όμως, πινελιές. Έχοντας στο «τιμόνι» πια τον Κωνσταντίνο Τσάλλη που εκπροσωπεί την 2η γενιά αρτοποιών στην οικογένεια, το “Βυζάντιον” επιμένει στην ποιότητα, σε πείσμα των καιρών, και συνεχίζει να έχει κυρίαρχη επιθυμία και αξία την εξυπηρέτηση των πελατών που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν το ιστορικό αυτό αρτοποιείο.


Έχουν πει για το Αρτοποιείο "Βυζάντιον" :

“Η τυροσπανακόπιτα μου δεν ήταν τυχαία. Ήταν επώνυμη, από το “Βυζάντιον” αυτόν τον εκπληκτικό φούρνο στην Αγίου Μελετίου... έχει διαφυλάξει όλες τις παραδοσιακές συνταγές και ξέρει τα μυστικά του φούρνου. Κάθε φορά που περνάω απ΄έξω, βλέπω πως αυτό το μαγαζί αντιστέκεται και δεν έχει γίνει κατάστημα μόδας.”
Περικλής Κοροβέσης, Ελευθεροτυπία, 30/12/1996

“Η γειτονιά γνωρίζει δόξες τις παραμονές του Πάσχα αφού οι πελάτες του φούρνου της Αγίου Μελετίου, ανάμεσα στην 3η Σεπτεμβρίου και την Πατησίων, συρρέουν από όλη την Αθήνα για τα απαλά, κορδάτα τσουρέκια του που είναι αρωματισμένα με μαχλέπι, μαστίχα και λίγο πορτοκάλι. ”
Κική Τριανταφύλλη, bostanistas.gr, 11/4/2017

“Το 1958 ο κ. Τσαλλής άνοιξε στη γειτονιά των καλλιτεχνών και των θεάτρων αυτό το μικρό μαγαζί που φούρνιζε αληθινό ψωμί, χειροποίητες πίτες αλλά και βουτήματα, κέικ και τσουρέκια που μοσχοβολούσαν φρέσκο βούτυρο και αβγά ημέρας”.
Ζωή Παπαφωτίου, alatikaipiperi.gr, 8/12/2014

“Το ψωμί και τα κουλούρια Θεσσαλονίκης τα αγοράζω από το Βυζάντιο, στην Αγίου Μελετίου
Ζωή Παπαδοπούλου, www.lifo.gr,  2/4/2014


 Βρείτε το "Βυζάντιον":

ή αν τριγυρνάτε στους δρόμους της Αθήνας, 
στην Αγίου Μελετίου 67


Love,
Show the deer some love 


No comments:

Post a Comment