BAKE | ΚΕΙΚ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ (gluten free)

19.3.20

Έχουμε πολύ καιρό να τα πούμε. Αποφασίσαμε να χαλαρώσουμε για ένα μήνα ή και παραπάνω και να επανέλθουμε πιο δυνατές και δημιουργικές (ελπίζουμε τουλάχιστον!). Ήταν ένας χρόνος γεμάτος όμορφες συνεργασίες. Το διάλειμμα ήταν μάλλον απαραίτητο. Συνεχίζουμε βέβαια να μαγειρεύουμε και να φωτογραφίζουμε όχι μόνο για το μπλογκ αλλά και για αλλά πρότζεκτ πολύ πολύ όμορφα και ενδιαφέροντα. Η περίοδος που διανύουμε δεν είναι και από τις πιο όμορφες βέβαια. Η έλλειψη διάθεσης είναι  δεδομένη αλλά προσπαθούμε για το καλύτερο.


Σας παρουσιάζουμε σήμερα μια πολύ αγαπημένη μας συνταγή. Η συνταγή ανήκει στην αγαπημένη μας Nigella Lawson με κάποιες δικές μας προσαρμογές. Είναι το πιο νόστιμο κέικ μανταρινιού που έχουμε δοκιμάσει. Τόσο ζουμερό, μυρωδάτο και αφράτο. Μπορείτε με βάση αυτή τη συνταγή να φτιάξετε κέικ πορτοκάλι ή και λεμόνι. 


ΚΕΙΚ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
(προσαρμοσμενη από την Nigella Lawson)

Υ Λ Ι Κ Α
ΚΕΙΚ
3-5 μανταρίνια (350 - 375 γραμ.)
6 αυγά 
1 κούπα και 2 κουταλιές ζάχαρη 
2  1/3 κούπες αμύγδαλα τριμμένα, πούδρα 
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ 

ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ 
2 - 3 μανταρίνια 
1/2 κούπα νερό 
1/2 κούπα ζάχαρη 

ΓΛΑΣΟ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
1  1/2 κούπα ζάχαρη άχνη 
1-2 κουταλιές χυμό μανταρινιού 


Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 

ΚΕΙΚ
Σε ένα κατσαρολάκι με κρύο νερό βάλτε τα μανταρίνια και βράστε τα για 2 ώρες σε χαμηλή φωτιά. Προσέξτε το νερό να καλύπτει τα μανταρίνια. Αν σωθεί το νερό, προσθέστε λίγο ακόμα βραστό νερό. Θα είναι έτοιμα όταν έχουν μαλακώσει αρκετά. Στραγγίξτε τα καλά και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως. Στη συνέχεια, κόψτε τα μαζί με τη φλούδα σε κομμάτια και αφαιρέστε τα κουκούτσια. Πολτοποιήστε τα μέσα στο μπλέντερ.Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 °C.
Σε ένα μπλέντερ τρίψτε τα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν πούδρα. Χρησιμοποιήστε καλύτερα αμύγδαλα φίλε για να επιταχύνετε τη διαδικασία. Βουτυρώσετε ένα ταψάκι των 20 εκ. και απλώστε στον πάτο και γύρω γύρω αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μπολ χτυπήστε καλά τα αυγά. Προσθέστε τη ζάχαρη σταδιακά και χτυπήστε καλά μέχρι να αφρατέψουν. Έπειτα, προσθέστε το μπέικιν πάουντερ και χτυπήστε. Τέλος, ενσωματώστε την πούδρα αμυγδάλου με μια σπάτουλα κάνοντας απαλές κινήσεις. Ανακατέψετε καλά μέχρι να ενσωματωθεί το αμύγδαλο τέλεια. Αδειάστε το μείγμα μέσα στο ταψί.
Ψήστε για 40- 60 λεπτά στη μεσαία σχάρα. Ξεκινήστε να το ελέγχετε από τα 30 λεπτά. Αν αρχίζει να παίρνει χρώμα, καλύψτε το με ένα αλουμινόχαρτο. Αφήστε το να κρυώσει τελείως.

ΓΛΑΣΟ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΟΥ
Σε ένα μπολ κοσκινίστε τη ζάχαρη άχνη και προσθέστε μετά μια μια κουτάλια από το χυμό μέχρι να έχετε την σύσταση που επιθυμείτε. Αν το θέλετε πιο παχύρρευστο προσθέστε μόνο μια κουτάλια. Για να έχετε το αποτέλεσμα του δικού μας γλάσου προσθέστε σίγουρα 2 ή 2  1/2 κουταλιές. Απλώστε πάνω στο κρύο κέικ.

ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ
Σε ένα βαθύ τηγάνι προσθέστε το νερό μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατέψετε με μια ξύλινη σπάτουλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίζει να βράζει. Πλύντε τα μανταρίνια καλά και κόψτε τα σε ίσες φέτες. Τοποθετήστε όσα χωράνε μέσα στο σιρόπι και αφήστε να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά. Μόλις αρχίζουν να μαλακώνουν αφαιρέστε τα και τοποθετήστε τα πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί. Στραγγιστέ τις φέτες ελαφρώς και τοποθετήστε τες πάνω στο κέικ.


Bon appétit!

Love,
Show the deer some love 

No comments:

Post a Comment