ΠΙΤΕΣ | ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΤΡΑΧΑΝΑ

5.3.19


Ποια είναι η πρώτη πίτα που σου έρχεται στο μυαλό μετά την τυρόπιτα; Νομίζω πως όλοι θα πείτε την Χορτόπιτα ή Σπανακοτυρόπιτα ή Λαχανόπιτα. Πολλές οι ονομασίες αλλά αναφερόμαστε όλοι στην ίδια πεντανόστιμη πίτα. Η συγκεκριμένη πίτα είναι σπεσιαλιτέ της Ευγενίας και του μπαμπά από την επιλογή των χορταρικών μέχρι την προσθήκη λίγου τραχανά, που την κάνει τόσο ιδιαίτερη. Μην τον φοβηθείτε. Δεν μυρίζει καθόλου. Κι εγώ παλαιότερα αν ήξερα πως υπάρχει τραχανάς μέσα στην πίτα, πιστέψτε με πως δεν την άγγιζα. Μέχρι που δοκίμασα καταλάθος και ξετρελάθηκα. 


ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ 
ΚΑΙ ΤΡΑΧΑΝΑ

Υ Λ Ι Κ Α 

ΦΥΛΛΟ
(για 6-8 φύλλα)
750 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
+ για το άνοιγμα των φύλλων
100 γραμ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι
1  1/2 κουταλάκι αλάτι
340 γραμ. χλιαρό νερό

ΓΕΜΙΣΗ
1/2 κιλό σπανάκι
1/2 κιλό παζί
250 γραμ. κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο 
325 γραμ. τυρί φέτα 
1 κουταλιά τραχανά ξινό
1/2 κουταλιά ελαιόλαδο
μία πρέζα αλάτι 

ελαιόλαδο και νερό, για το άλειμμα των φύλλων

E K T E Λ Ε Σ Η  

ΦΥΛΛΟ: Βάλτε το αλεύρι σε ένα μπολ και δημιουργήστε στη μέση μία λακουβίτσα. Εκεί μέσα προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Σιγά - σιγά με τα χέρια σας αρχίστε να ανακατεύετε τα υλικά καλά μέχρι να γίνουν ένα ζυμαράκι που να ξεκολλάει από το μπολ. 
Αλευρώστε καλά την επιφάνεια στην οποία θα εργαστείτε και τοποθετήστε πάνω της το ζυμαράκι. Αρχίστε να το πλάθετε, τραβώντας το και γυρίζοντας το κυκλικά με τα χέρια σας πάνω στον πάγκο.  Αν κολλάει προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι. Η υφή του θα πρέπει να είναι πολύ μαλακή σαν "δέρμα μωρού" (όπως λέει και η Αργυρώ!). Βάλτε το ζυμάρι σε ένα μπολ και σκεπάστε το με μία πετσέτα. Αφήστε το να ξεκουραστεί. Όσο περισσότερο το αφήσετε τόσο καλύτερα. Η ξεκούραση αυτή βοηθάει το φύλλο να μη κόβεται την ώρα που το ανοίγετε.
Αφού ξεκουραστεί το ζυμάρι, το κόβετε σε 6-8 κομμάτια και κάθε ένα από αυτά το ανοίγετε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο. Αλευρώνετε όταν βλέπετε να κολλάει και συνεχίζετε. Αλευρώστε καλά και τον πλάστη. Εμείς συνηθίζουμε να ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα και να "χτίζουμε" παράλληλα την πίτα. 

ΓΕΜΙΣΗ: Πλύντε καλά όλα τα χορταρικά. Ψιλοκόψτε τα και αδειάστε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Έπειτα, προσθέστε το τυρί τριμμένο, λίγο αλάτι και μία κουταλιά ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά.

ΠΙΤΑ: Τοποθετήστε 3 φύλλα στο κάτω μέρος του ταψιού. Μετά την προσθήκη κάθε φύλλου, λαδώνετε όλο το φύλλο με ένα πινελάκι. Αφού τοποθετήσετε τα 3 πρώτα φύλλα, απλώστε από πάνω τη μισή γέμιση. Στη συνέχεια, προσθέστε άλλα δύο φύλλα από πάνω. Μην ξεχνάτε να τα λαδώνετε ελαφρώς στο ενδιάμεσο. Τέλος, απλώστε την άλλη μισή γέμιση ομοιόμορφα και κλείστε με άλλα 3 φύλλα από πάνω, λαδώνοντας ελαφρώς το κάθε ένα από αυτά. Με τα φύλλα που εξέχουν δημιουργήστε κοθοράκι. Χαράξτε την πίτα μέχρι τη μέση όσο είναι ωμή στα κομμάτια που επιθυμείτε. Έτσι, η πίτα θα ψηθεί καλά μέχρι μέσα. Με το πινελάκι λαδώστε το επάνω μέρος κι έπειτα ραντίστε ελαφρώς με λίγο νεράκι για να μη φουσκώσουν τα φύλλα. 

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 180C στις αντιστάσεις για περίπου 50-60 λεπτά μέχρι να ροδίσει. 


Bon appétit!

Love,
Show the deer some love 






No comments:

Post a Comment