BAKE | ΑΦΡΑΤΟ ΚΕΙΚ ΣΑΓΚΟΥΙΝΙ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

8.4.21


Τα τελευταία χρόνια, αυτό το κέικ το βρίσκεις παντού στο διαδίκτυο και κυρίως στα blogs του εξωτερικού. Ήταν στη λίστα μας για πολύ καιρό και να που φέτος ήταν η στιγμή να το φτιάξουμε. Τα σαγκουίνι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα για φωτογράφιση λόγω αυτών των υπέροχων κόκκινων και σκούρων πορτοκαλί αποχρώσεών τους. Εμείς φέτος τα δοκιμάσαμε πρώτη φορά και εκπλαγήκαμε από την απίστευτα γλυκιά τους γεύση αλλά και από το πόσο τα λατρεύει ο φακός. 

Τα κατακόκκινα -blood- πορτοκάλια ομορφαίνουν τις φωτογραφίες μας αλλά και τα γλυκά μας από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Μάιο. Εντάξει, είναι χειμωνιάτικο φρούτο αλλά αφού αργήσαμε να ανεβάσουμε τη συνταγή, μας βολεύει να πιστεύουμε πως μπορεί να βρεθεί στα αγαπημένα μας μανάβικα μέχρι και το Μάιο. Αν δεν βρεις σαγκουίνι, μπορείς βέβαια να το αντικαταστήσεις με πορτοκάλι. Το κέικ θα βγει εξίσου νόστιμο. 

 


Το κέικ αυτό, λοιπόν, είναι αφράτο, γλυκό όσο πρέπει, και μυρίζει απίστευτα. Το γλάσο του δε είναι τόσο νόστιμο, ισορροπημένο και του ταιριάζει απίστευτα. Την ισορροπία αυτή τη φέρνει το γιαούρτι που μετριάζει τη γλυκύτητα και ταιριάζει τόσο πολύ με το σαγκουίνι και το πορτοκάλι. Το δικό μας γλάσο έχει ένα πολύ ανοιχτό ροζ χρώμα καθώς ο χυμός από τα σαγκουίνι που χρησιμοποιήσαμε ήταν πορτοκαλί και όχι κατακόκκινος. Προτιμήσαμε τα κατακόκκινα σαγκουίνι να τα κρατήσουμε για τη φωτογράφιση. Τρέλα είναι αυτή! 

 


Αναφορικά με τη διακόσμησή του, αποφασίσαμε να αποξηράνουμε λίγες φέτες από σαγκουίνι και να της τοποθετήσουμε στο μισό κέικ. Για να υπάρχει αντίθεση, πασπαλίσαμε λίγα βρώσιμα αποξηραμένα μπλε – μωβ λουλουδάκια. Με αυτό το κέικ και με ένα χειμωνιάτικο κατά τα άλλα φρούτο υποδεχτήκαμε με τον πιο όμορφο και χαρούμενο τρόπο την άνοιξη. Δεν συμφωνείτε; 



Κ Ε Ι Κ    Σ Α Γ Κ Ο Υ Ι Ν Ι


Υ Λ Ι Κ Α  

(για 1 στρογγυλή φόρμα 20-22 εκ.)


KΕΙΚ 

125 γραμμ. βούτυρο ή βιτάμ soft

200 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική (ψιλή)

4 αυγά 

ξύσμα από 2 - 3 σαγκουίνι

50 γραμμ. γιαούρτι   

50 ml γάλα

2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού   

250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 1/2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ 



* Όλα τα υλικά θα πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Αφήστε τα εκτός ψυγείου για 1 ώρα. Το βούτυρο θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακό ώστε να αλείφεται. 

 

ΓΛΑΣΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

85 γραμμ. γιαούρτι

300 γραμμ. ζάχαρη άχνη*

2 κουταλιές της σούπας χυμό σαγκουίνι 


*Στην παρασκευή του γλάσου χρησιμοποιήσαμε αυτή την αρκετά μεγάλη ποσότητα ζάχαρης άχνης για να πετύχουμε το λευκό χρώμα για τις ανάγκες τις φωτογράφισης. Μπορείτε να φτιάξετε το γλάσο και με μικρότερη ποσότητα ζάχαρης άχνης αλλά θα πετύχετε μια πιο αραιή υφή και το τελικό, παγωμένο γλάσο θα είναι διάφανο. Πειραματιστείτε ελεύθερα. 

  


Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η


ΚΕΙΚ

1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και προετοιμάστε μια στρογγυλή φόρμα βουτυρώνοντας και αλευρώνοντάς την. Διαφορετικά μπορείτε να τη στρώσετε με αντικολλητικό χαρτί, τόσο στον πάτο όσο και στα τοιχώματα. 

2. Ζυγίστε όλα τα υλικά. Κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπόλ και αφήστε το στην άκρη. Ρίξτε μέσα στο γάλα τις 2 κουταλιές απ' το χυμό λεμονιού και αφήστε το να ενεργοποιηθεί. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε το δικό μας ξινόγαλα που θα κάνει το κέικ πιο αφράτο. 

3. Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ , χτυπήστε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να αποκτήσουν ένα λευκό χρώμα (περίπου 10 λεπτά). Κατά τη διάρκεια του χτυπήματος χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα σιλικόνης και ενσωματώστε τυχόν υπολείμματα από τα τοιχώματα του κάδου. Δώστε το χρόνο που χρειάζεται στο πρώτο αυτό χτύπημα γιατί εδώ θα δημιουργηθεί ο απαιτούμενος αέρας για να είναι αφράτο το κέικ. 

4. Στη συνέχεια, προσθέστε 1-1 τα αυγά και συνεχίστε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα. Προσοχή! Αν δεν είναι όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου, το μείγμα θα φαίνεται πως έχει κόψει. Μην ανησυχείτε όμως, γιατί θα διορθωθεί με την προσθήκη των στερεών υλικών. 

5. Στο μείγμα του βουτύρου και των αυγών ρίχνετε το ξύσμα σαγκουίνι και συνεχίζετε το χτύπημα. Έπειτα, προσθέστε το γιαούρτι κι εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα (αρχίζουμε και τελειώνουμε πάντα με το αλεύρι) και χτυπάτε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
Προσοχή! Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό του μίξερ γιατί δεν θέλουμε να χάσουμε τον αέρα. Αν δεν χτυπάτε το μείγμα με φτερό στο μίξερ, μπορείτε σε αυτό το σημείο να ενσωματώσετε το αλεύρι και το γάλα με μία σπάτουλα. 

6. Αδειάστε το μείγμα μέσα στη φόρμα που επιλέξατε και ψήστε για 45-55 λεπτά. Ελέγξτε μετά τα 30 λεπτά και καλύψτε το με αλουμινόχαρτο αν έχει πάρει χρώμα. Μετά τα 45 λεπτά ελέγξτε αν είναι έτοιμο τρυπώντας το εσωτερικό του με ένα μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βγει καθαρό, τότε είναι έτοιμο το κέικ. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 20-25 λεπτά και με προσοχή αφαιρέστε το από τη φόρμα και αφήστε το να κρυώσει τελείως πάνω σε μια σχάρα.

 

ΓΛΑΣΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ 

1. Σε ένα μπολ ρίξτε την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη, το γιαούρτι και  το χυμό από σαγκουίνι. Ανακατέψτε με το σύρμα μέχρι να αποκτήσει το μείγμα παχύρρευστη μορφή. 

   

  Σ Υ Ν Α Ρ Μ Ο Λ Ο Γ Η Σ Η 

1. Αφήστε το κέικ να κρυώσει και απλώστε το γλάσο στο επάνω μέρος του κέικ. Αφήστε το να σταθεροποιηθεί κι έπειτα διακοσμήστε το με ξύσμα από σαγκουίνι ή αποξηραμένες φέτες σαγκουίνι και αποξηραμένα βρώσιμα λουλουδάκια.  



Bon appétit!

No comments:

Post a Comment