BAKE | BABKA (ΤΣΟΥΡΕΚΙ) ΜΕ ΜΥΡΤΙΛΑ W/ SENCOR

29.7.19

Η αγάπη μας για τα ψωμένια, τσουρεκένια γλυκά είναι γνωστή. Αγαπάμε πολύ τα τσουρεκάκια αλλά απαιτούν πολύ χρόνο τα άτιμα. Νομίζω πως βρήκαμε έναν πολύ καλό αντικαταστάτη, τη babka. Babka, στα ρώσικα σημαίνει γιαγιάκα και όντως είναι τόσο γλυκιά και αφρατούλα σαν τις γλυκιές γιαγιάδες μας. Τη γεμίζεις με ό,τι μα ό,τι θέλεις και την απολαμβάνεις με ένα πλούσιο γλάσο παρέα με τον καφέ ή το γάλα σου. Αχ! Πραγματικά θα μπορούσαμε να το τρώμε καθημερινά!


Ακολουθήστε τη Sencor και μάθετε για όλα τα προϊόντα τους: FACEBOOK | INSTAGRAM | SITE



Είναι τόσο εύκολη καθώς δεν θέλει υπερβολικά φουσκώματα, όπως τα τσουρέκια. Αυτή τη φορά δεν ζυμώσαμε τη ζύμη, όπως τις προηγούμενες φορές. Χρησιμοποιήσαμε το γάντζο από το αγαπημένο μας μίξερ της Sencor (Kitchen Deluxe STM 4460GG). Δεν είχαμε ξαναφτιάξει ζύμη σε μίξερ και ήταν πραγματικά υπέροχο. Δεν κόλλησαν καθόλου τα χέρια μας, όπως τις προηγούμενες φορές. Απλά θαυμάζαμε τον υπέροχο χορό του ζυμαριού γύρω- γύρω. Την συγκεκριμένη κουζινομηχανή την αγαπάμε λίιιιιγο παραπάνω επειδή μπορείς ταυτόχρονα να αλέθεις και ό,τι άλλο θες από πάνω στο μπλέντερ. Αυτή τη φορά τα φιστίκια Αιγίνης. 



BABKA (ΤΣΟΥΡΕΚΙ) ΜΕ ΜΥΡΤΙΛΑ
Υ Λ Ι Κ Α 
(για 1 babka)

ΒΑBKA
της Molly Yeh
2  1/4 κουταλάκια ξερή μαγιά 
3/4 της κούπας χλιαρό νερό
30 γραμ. ζάχαρη
3  1/4 κούπες αλεύρι
1 κουταλάκι αλάτι
1/3 της κούπας ηλιέλαιο
2 αυγά

μαρμελάδα μύρτιλο + μύρτιλα φρέσκα
40 γραμ. φιστίκια Αιγίνης, αλεσμένα

1 κρόκος αυγού + λίγο γάλα


ΓΛΑΣΟ ΜΥΡΤΙΛΟΥ
μία χούφτα μύρτιλα
περίπου 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη



Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 

ΒΑBKA
Σε μία κούπα ανακατέψτε μαζί το νερό με τη μαγιά και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Αφήστε το για 10-15 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει αρκετά. Θα διπλασιαστεί το ύψος της. Στον κάδο του μίξερ αδειάστε την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι. Μόλις η μαγιά είναι έτοιμη, αδειάστε τη στον κάδο και προσθέστε το ηλιέλαιο και τα 2 αυγά. Εφαρμόστε τον ειδικό γάντζο και αρχίστε το ανακάτεμα. Προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι αν η ζύμη κολλάει πολύ. Συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και να κολλάει λίγο. Λαδώστε καλά ένα μπολ και βάλτε μέσα το ζυμάρι. Σκεπάστε το με μία πετσέτα και αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί. 
Μετά από 2 ώρες, αλευρώστε την επιφάνεια στην οποία θα εργαστείτε και ζυμώστε λίγο ακόμα το ζυμάρι. Αν κολλάει αρκετά και δεν μπορείτε να το χειριστείτε, βάλτε το στο ψυγείο για λίγο μέχρι να γίνει πιο σταθερό. 

Aλευρώστε ελαφρώς το αντικολλητικό χαρτί στο οποίο θα το ψήσετε. Θα δουλέψουμε πάνω στο ίδιο χαρτί καθώς κατά τη μεταφορά μπορεί να κοπεί ή να αλλοιωθεί αρκετά το σχήμα του. Απλώστε το ζυμάρι σε ένα λεπτό ορθογώνιο. Έπειτα, απλώστε τη μαρμελάδα, τα φρέσκα μύρτιλα και τα αλεσμένα φιστίκια στο ζυμάρι. Κρατήστε λίγα φιστίκια για να διακοσμήσετε τη babka από πάνω. Από την μεγαλύτερη πλευρά ξεκινήστε να διπλώνετε για να δημιουργήσετε ένα ρολό. Αφού δημιουργηθεί το ρολό, κόψτε το με ένα μαχαίρι στη μέση αφήνοντας άκοπο το επάνω μέρος. Γυρίστε προς τα πάνω τις λωρίδες, ώστε να είναι φανερή η γέμιση. Με τις δύο λωρίδες που δημιουργήθηκαν, σχηματίστε μία κοτσίδα πλέκοντάς τες. Τοποθετήστε τη προσεκτικά μέσα σε μία μακρόστενη φόρμα, σκεπάστε τη με μία πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 C. Μόλις έχει φουσκώσει για δεύτερη φορά, ανακατέψτε μαζί τον κρόκο με το γάλα και αλείψτε τη babka. Πασπαλίστε με τα υπόλοιπα φιστίκια Αιγίνης και ψήστε για 30 λεπτά περίπου. Στα 15 λεπτά καλύψτε τη babka με αλουμινόχαρτο για να μην πάρει άλλο χρώμα. Με ένα μαχαίρι, τρυπώντας το εσωτερικό της babka, ελέγξτε αν είναι έτοιμη. 

Βγάλτε τη από τη φόρμα και αφήστε τη να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα. 

Τέλος, σε ένα μπλέντερ ανακατέψτε μαζί τα μύρτιλα με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να δημιουργηθεί το γλάσο και περιχύστε τη babka. Θα δώσει υπέροχη γεύση και μία φοβερή γυαλάδα! Έτοιμο!


Αυτή η ανάρτηση περιείχε τοποθέτηση προϊόντων από την Sencor. Οι απόψεις είναι όπως πάντα ειλικρινείς και προσωπικές και προέρχονται μετά από δοκιμή των προϊόντων από τις τρεις μας.

 Bon appétit!

Love,
Show the deer some love 




No comments:

Post a Comment