«ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΕΔΕΣ» ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

11.12.20

Πριν από δυο - τρεις μήνες δοκίμασα μια υπέροχη τάρτα με σοκολάτα και φουντούκια και κάπως έτσι σκέφτηκα να φτιάξουμε μια συνταγή για μπισκότα που να είναι τραγανά και βουτυρένια σαν τους κουραμπιέδες αλλά να έχουν σοκολατένια γεύση και φουντούκια αντί για αμύγδαλα. Είχαμε την τύχη να βγει το αποτέλεσμα που θέλαμε από την πρώτη κιόλας δοκιμή. Με την πρώτη μπουκιά απλά ερωτευτήκαμε. Υπέροχη μυρωδιά φρέσκου βουτύρου, αυθεντική λιωμένη σοκολάτα -και όχι κακάο- (όπως στα περισσότερα μπισκότα) που κάνει τη διαφορά και καβουρδισμένα φουντούκια. Τα συγκεκριμένα μπισκότα επειδή δεν χρειάζονται παραπάνω αλεύρι κατά το πλάσιμο είναι τόσο τραγανά....φανταστικά! Πρέπει να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε! Αν δεν αγαπάτε τους κουραμπιέδες, σας υποσχόμαστε πως τους φουντουκιέδες θα τους ερωτευτείτε και θα τους φτιάχνετε συνεχώς. 


Λινή πόδια | Secret Caravan 
Γυάλινα Μπουκαλάκια και Χάρτινα Καλαμάκια | Party Alphabet
 

Η συγκεκριμένη ζύμη μπισκότων είναι ιδανική για:
α) πλάσιμο στο χέρι και δημιουργία σχεδίων με εργαλεία κουζίνας (π.χ. πιρούνι ή ξυλάκι μελιού),
β) δημιουργία σχημάτων με κουπ πατ και
γ) δημιουργία σχημάτων  με ειδικό εργαλείο παρασκευής μπισκότων. 
Διαβάστε παρακάτω στην Εκτέλεση για περισσότερες πληροφορίες. 

👩🏻‍🏫 Είναι μια καλή ευκαιρία να απασχολήσετε δημιουργικά τα παιδιά σας και να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Πλάστε μαζί μικρές μπαλίτσες και εξοικειώστε τα με τη χρήση της ζυγαριάς προκειμένου να δημιουργήσετε μπισκότα που θα έχουν το ίδιο μέγεθος και θα ψηθούν το ίδιο. Ακόμη, ψάξτε μαζί με τα παιδιά σας εργαλεία στην κουζίνα σας που μπορούν να αφήσουν ένα αποτύπωμα πάνω στα μπισκότα και να διακοσμηθούν με αυτό τον τρόπο


ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΕΔΕΣ

Υ Λ Ι Κ Α  
(για 25-30 μπισκότα)

300 γραμ. αλεύρι 
150 γραμ. φουντούκια 
90 γραμ. ζάχαρη άχνη 
240 γραμ. βούτυρο φρέσκο (τύπου Κερκύρας)*
150 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη 

*όχι βουτυρομαργαρίνη 

** Τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. 

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Αρχικά, καβουρδίστε ελαφρώς τα φουντούκια σε ένα τηγάνι και έπειτα χοντροσπάστε τα σε ένα γουδί ή στο μπλέντερ. Στη συνέχεια, λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και αφήστε τη να κρυώσει αρκετά. 

Σε ένα μπολ (ή στον κάδο του μίξερ σας με το φτερό) χτυπήστε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι  να έχετε μια λευκή και αφράτη κρέμα. Στη συνέχεια, προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα, που έχει κρυώσει, και χτυπήστε ξανά μέχρι να έχετε μια φανταστική βουτυρόκρεμα. Προσθέστε το αλεύρι και ενσωματώστε το αρχικά με μια σπάτουλα και στη συνέχεια με τα χέρια. Τέλος, αδειάστε μέσα στο μείγμα και τα χοντροσπασμένα φουντούκια. Με το που βάλετε τα φουντούκια θα δείτε πως η ζύμη θα αρχίζει να σφίγγει. Η ζύμη, βέβαια, θα είναι αρκετά μαλακή. Μη βάλετε περισσότερο αλεύρι, καθώς αυτό θα αλλοιώσει τη γεύση των μπισκότων. 

Τυλίξτε τη ζύμη με μια μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για 30 λεπτά. Αυτό θα κάνει τη ζύμη πιο σφιχτή χωρίς να χρειάζεται την προσθήκη αλευριού. Μετά από 30 λεπτά, η ζύμη είναι έτοιμη. Ζυγίστε κομμάτια των 30 γραμμαρίων (μην το παραλείψεις αυτό αν θες όλα τα μπισκότα να ψηθούν το ίδιο καλά) και σχηματίστε με τα χέρια σας μπαλίτσες ομοιόμορφες. Ξεκινάει η διακόσμηση. Στην επιφάνειά τους μπορείτε να δημιουργήσετε γραμμές με ένα ξυλάκι μελιού ή με ένα πιρούνι, πατώντας ελαφριά. Προσοχή! Δεν θελουμε να γίνουν επίπεδα. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί αφήνοντας μια μικρή απόσταση ανάμεσα τους, καθώς θα απλώσουν. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C, στον αέρα, για 12 με 13 λεπτά. Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο θα είναι εξαιρετικά μαλακά. Αφήστε τα να κρυώσουν για 15 λεπτά και θα δείτε πως σιγά σιγά σκληραίνουν αλλά συνεχίζουν να είναι τραγανά σαν κουραμπιέδες. Με την ώρα, καθώς σκληραίνουν, θα δεις να βελτιώνεται και το σχήμα τους. Έτοιμα! Βουτυρένια, σοκολατένια, φουντουκένια και πεντανόστιμα!!!! 


ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ - ΧΩΡΙΣ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μαλακή ζύμη κατευθείαν, τοποθετώντας τη σε μια σακούλα κορνέ με μύτη αστέρι και να δημιουργήσεις ροζέτες πάνω στο αντικολλητικό χαρτί. Προσέξτε να χρησιμοποιήσετε μια επαγγελματική σακούλα καθώς οι σακούλες του εμπορίου δεν είναι τόσο ανθεκτικές και θα τρυπήσουν από την πίεση. 

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά εργαλεία παρασκευής μπισκότων και να δημιουργήσετε απίστευτα σχήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό είναι να προσέξετε το μέγεθος των μπισκότων να είναι σχεδόν ίδιο αλλά  και να προσαρμόσετε την ώρα ψησίματος ανάλογα με το μέγεθος τους. Όταν ξεκινούν να μαυρίζουν ελαφρώς γύρω γύρω είναι έτοιμα. Μην τα ψήσετε παραπάνω!


ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΚΟΥΠ ΠΑΤ

Στρώστε ένα ταψάκι (που χωράει στο ψυγείο σας) με αντικολλητικό χαρτί. Με τα χέρια σας ανοίξτε την μαλακή ζύμη σε ένα ορθογώνιο πάχους 1,5 εκατοστού. Βάλτε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 με μιάμιση ώρα μέχρι να σφίξει αρκετά. Στη συνέχεια, δημιουργήστε σχέδια με κουπ πατ και ψήστε σύμφωνα με την εκτέλεση. Και πάλι στην περίπτωση αυτή προσέξτε αρκετά το χρόνο ψησίματος. Είναι ανάλογος του μεγέθους των μπισκότων που θα δημιουργήσετε. 


Bon appétit!

No comments:

Post a Comment