BAKE | ΑΦΡΑΤΟ KEIK ΛΕΜΟΝΙ ΜΕ ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟ

7.2.21

Αν μας ρωτήσει κανείς ποιο είναι το αγαπημένο μας κέικ, εμείς θα απαντήσουμε....το κέικ λεμόνι φυσικά. Αφράτο, μυρωδάτο, πεντανόστιμο. Αποφασίσαμε λοιπόν φέτος να φτιάξουμε το δικό μας. Έπειτα από μεγάλη μελέτη και κάποιες δοκιμές καταλήξαμε σε αυτή τη συνταγή που μας συνάρπασε από την πρώτη μπουκιά. Ένα θα σας πω... το φάγαμε ζεστό σε μισή  ώρα. Πρώτη φορά έγινε αυτό! Είναι γλυκό όσο πρέπει, πολύ αφράτο και πεντανόστιμο. Αφρός!!! Πρέπει να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Είναι καταπληκτικό. Μπορείτε να το φτιάξετε και χωρίς γλάσο βέβαια αλλά και να αντικαταστήσετε το λεμόνι με μανταρίνι, πορτοκάλι ή σαγκουίνι. Είναι μία συνταγή εγγύηση και βάση για να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη και να δημιουργήσετε.

 
Τώρα που τα λεμόνια και γενικά τα εσπεριδοειδή είναι στην εποχή τους αρκούν δυο μεγάλα. Όταν δεν είναι στην εποχή τους μπορείτε να προσθέσετε τρία. Διαλέξτε λοιπόν ζουμερά, ακέρωτα λεμόνια, μανταρίνια, πορτοκάλια ή σαγκουίνια και ξεκινήστε. 


ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟ


Υ Λ Ι Κ Α  
(για 1 μακρόστενη φόρμα 30 εκ.)

KΕΙΚ 
125 γραμμ. βούτυρο ή βιτάμ soft
200 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική (ψιλή)
4 αυγά 
ξύσμα από 2 λεμόνια
50 γραμμ. γιαούρτι   
50 ml γάλα
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού   
250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 1/2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ 
1 κουταλιά της σούπας παπαρουνόσπορο

* Όλα τα υλικά θα πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Αφήστε τα εκτός ψυγείου για 1 ώρα. Το βούτυρο θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακό ώστε να αλείφεται. 


ΓΛΑΣΟ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
1 κούπα ζάχαρη άχνη*
2 1/4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυτό το γλασο γιαουρτιου.

*Στην παρασκευή του γλάσου χρησιμοποιήσαμε αυτή την αρκετά μεγάλη ποσότητα ζάχαρης άχνης για να πετύχουμε το λευκό χρώμα για τις ανάγκες τις φωτογράφισης. Μπορείτε να φτιάξετε το γλάσο και με μικρότερη ποσότητα ζάχαρης άχνης αλλά θα πετύχετε μια πιο αραιή υφή και το τελικό, παγωμένο γλάσο θα είναι διάφανο. Πειραματιστείτε ελεύθερα. 


Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 

ΚΕΙΚ
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C στον αέρα και προετοιμάστε μια μακρόστενη φόρμα βουτυρώνοντας και αλευρώνοντάς την. Διαφορετικά μπορείτε να τη στρώσετε με αντικολλητικό χαρτί. 
  2. Ζυγίστε όλα τα υλικά. Κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπόλ και αφήστε το στην άκρη. Ρίξτε μέσα στο γάλα τις 2 κουταλιές απ' το χυμό λεμονιού και αφήστε το να ενεργόποιηθεί. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε το δικό μας ξινόγαλα που θα κάνει το κέικ πιο αφράτο. 
  3. Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ , χτυπήστε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να αποκτήσουν ένα λευκό χρώμα (περίπου 10 λεπτά). Κατά τη διάρκεια του χτυπήματος χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα σιλικόνης και ενσωματώστε τυχόν υπολείμματα από τα τοιχώματα του κάδου. Δώστε το χρόνο που χρειάζεται στο πρώτο αυτό χτύπημα γιατί εδώ θα δημιουργηθεί ο απαιτούμενος αέρας για να είναι αφράτο το κέικ. 
  4. Στη συνέχεια, προσθέστε 1-1 τα αυγά και συνεχίστε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα. Προσοχή! Αν δεν είναι όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου, το μείγμα θα φαίνεται πως έχει κόψει. Μην ανησυχείτε όμως, γιατί θα διορθωθεί με την προσθήκη των στερεών υλικών. 
  5. Στο μείγμα του βουτύρου και των αυγών προσθέστε το γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού κι έπειτα εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα (αρχίζουμε και τελειώνουμε πάντα με το αλεύρι) και χτυπάτε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
    Προσοχή!
    Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό του μίξερ γιατί δεν θέλουμε να χάσουμε τον αέρα. Αν δεν χτυπάτε το μείγμα με φτερό στο μίξερ, μπορείτε σε αυτό το σημείο να ενσωματώσετε το αλεύρι και το γάλα με μία σπάτουλα. 
  6. Τέλος, προσθέστε τον παπαρουνόσπορο στο μείγμα και ανακατέψτε με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί. 
  7. Αδειάστε το μείγμα μέσα στη φόρμα που επιλέξατε και ψήστε για 45-55 λεπτά. Ελέγξτε μετά τα 30 λεπτά και καλύψτε το με αλουμινόχαρτο αν έχει πάρει χρώμα. Μετά τα 45 λεπτά ελέγξτε αν είναι έτοιμο τρυπώντας το εσωτερικό του με ένα μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βγει καθαρό, τότε είναι έτοιμο το κέικ. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 20-25 λεπτά και με προσοχή αφαιρέστε το από τη φόρμα και αφήστε το να κρυώσει τελείως πάνω σε μια σχάρα.


ΓΛΑΣΟ ΛΕΜΟΝΙΟΥ 
  1. Σε ένα μπολ ρίξτε τη ζάχαρη άχνη και  το χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε με το σύρμα μέχρι να αποκτήσει το μείγμα παχύρρευστη μορφή. 


     Σ Υ Ν Α Ρ Μ Ο Λ Ο Γ Η Σ Η
  1. Αφήστε το κέικ να κρυώσει και απλώστε το γλάσο λεμονιού στο πάνω μέρος του κέικ. Διακοσμήστε με ξύσμα λεμονιού και εδώδιμα ανθάκια.  


Bon appétit!

No comments:

Post a Comment