BAKE | BISCOTTI ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ ΚΑΙ GRANA PADANO

6.2.23

 
Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζουμε να φτιάξουμε ιταλικά biscotti. Τα biscotti είναι ιταλικά, διπλοφουρνιστά, τραγανά, γλυκά μπισκότα με βάση το αμύγδαλο. Εμείς είπαμε να δοκιμάσουμε biscotti στην αλμυρή εκδοχή τους με φιστίκια Αιγίνης αντί για αμύγδαλα. Βγήκαν τραγανά και αρκετά τριφτά. Είμαστε πολύ ευχαριστημένες με το αποτέλεσμα! Είναι το πιο νόστιμο αλμυρό μπισκότο που έχουμε δοκιμάσει. 


Φυσικά, για τη συγκεκριμένη συνταγή διαλέξαμε ένα από τα πιο γνωστά τυριά της Ιταλίας στον κόσμο, το Grana Padano, καθώς η γλυκιά και βουτυρένια του γεύση και μυρωδιά είναι ιδανική για τυρένια μπισκότα. Το Grana Padano είναι ένα σκληρόημιλιπαρό και αργής ωρίμανσης τυρί με ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά. 


Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη Grana PadanoH Grana Padano είναι ένα από τα πρώτα σκληρά τυριά του κόσμουΔημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 900 χρόνια από τους Κινστεριανούς μοναχούς της μονής του Chiaravalle, κοντά στο Μιλάνο. Πρόκειται για ένα τυρί με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και διάρκεια ζωής έως και 2 έτη. Το γάλα που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του προέρχεται μόνο από την κοιλάδα του ποταμού Πάδου. Το όνομα είναι ο συνδυασμός της ιταλικής λέξης grana (formaggio, τυρί), που υποδηλώνει ένα τυρί με χαρακτηριστική κοκκώδη υφή, και το επίθετο Padano, προερχόμενο δηλαδή από την κοιλάδα του Πάδου (Po).


Ένα από τα ισχυρά σημείο της Grana Padano Fattorie Cremona είναι το γάλα, το οποίο μπαίνει στη διαδικασία της παραγωγής τη στιγμή που συλλέγεται από τους στάβλους των συνεταιριστών. Αξιοποιούνται περίπου 150 εκατομύρια λίτρα γάλα τον χρόνο από μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή, που εξασφαλίζει και τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης.

Η Grana Padano έχει εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες. Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας σε υψηλή συγκέντρωση, αντίστοιχα θρεπτικές με του γάλατος, αλλά σε συμπυκνωμένη μορφή. Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Α, Β2, Β12, ενώ είναι πλήρως απαλλαγμένο από υδατάνθρακες και λακτόζη λόγω της μακράς περιόδου γήρανσης. Γι' αυτό το λόγο είναι κι εξαιρετικά εύπεπτο, ιδανικό για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.


Το τυροκομείο PLAC είναι ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές της Grana Padano. Δημιουργήθηκε το 1933 στην κοιλάδα του Πάδου, στη Βόρεια Ιταλία από 19 γαλακτοπαραγωγούς της περιοχής. Το 2018 η PLAC ανανεώθηκε με το νέο της brand Fattorie Cremona.


B I S C O T T I  

ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ

ΚΑΙ   G R A N A    P A D A N O


Υ Λ Ι Κ Α  


170 γραμ. βούτυρο κρύο 

150 γραμ. αλεύρι 

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ 

100 γραμ. τυρί GRANA PADANO, τριμμένο 

40 γραμ. φιστίκια Αιγίνης 



Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η


1. Στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και προθερμάνετε τον φούρνο στους 180° C. 

2. Σε ένα μπολ ανακατέψτε με τα χέρια το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ με το κρύο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Τρίψτε τα δυο υλικά μέχρι να ενωθούν. Έπειτα, προσθέστε το τριμμένο τυρί και συνεχίστε το ζύμωμα. 

3. Τέλος, προσθέστε τα χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης και   ζυμώστε μέχρι να έχετε μία μαλακή ζύμη. 

4. Δημιουργήστε ένα ρολό με μήκος 30 εκατοστών και πλάτος 4 εκατοστών και πασπαλίστε με λίγο ακόμα τυρί. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. 

5. Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Έπειτα, με ένα κοφτερό πριονωτό μαχαίρι κόψτε διαγώνια κομμάτια 1-2 εκατοστών. Να είστε προσεκτικοί γιατί είναι αρκετά τριφτά σε αυτό το σημείο. Ψήστε ξανά για 5-10 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν και οι δύο πλευρές. 



Bon appétit!






No comments:

Post a Comment