Βake | Turkish Künefe

22.2.17

Πριν από κάτι μήνες μας προσέγγισε η γλυκύτατη Κριστιάνα και μας ζήτησε να συμμετέχουμε στο 6ο τεύχος του Fliqped Magazine, με θέμα τους Κρυμμένους Θησαυρούς. Με μεγάλη μας χαρά αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ποιο γλυκό θα μπορούσε να αποτελέσει τον "Κρυμμένο Θησαυρό". Αμέσως μας ήρθε στο μυαλό κάτι φτιαγμένο από τη γιαγιά. Κι αυτό μας έστειλε κάπως συνειρμικά στην Κωνσταντινούπολη (αν και δεν ήταν η γιαγιά από εκεί αλλά έχουμε κάποιες ρίζες μικρασιάτικες) και σε μία κουζίνα γεμάτη μπαχαρικά. Είχαμε επισκεφτεί λοιπόν κι εμείς την Κωνσταντινούπολη -την αγάπη της μαμάς- και αυτό που μας έχει μείνει -γευστικά πάντα-είναι το Κιουνεφέ. Ένα γλυκό που μας σέρβιραν σε ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο στην Πρίγκηπο μέσα σε ένα μικρό ταψάκι. Σιροπιαστό καταΐφι με τυρί στο εσωτερικό. Μα τι συνδυασμός! Ένας κρυμμένος θησαυρός μέσα στο γλυκό που του ταιριάζει απίστευτα. 

Αυτό λοιπόν επιλέξαμε σαν το γλυκό -κρυμμένος θησαυρός για το 6ο τέυχος του  Fliqped Magazine. Θα βρείτε τη συνταγή, στις σελίδες 50-55 του περιοδικού, που δημοσιεύτηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2015.  

Έρχεται καινούργια συνταγή μας στο νέο τεύχος του περιοδικού στις αρχές Μαρτίου. Θα σας ενημερώσουμε μέσω της σελίδας μας στο Facebook και Instagram


KΙΟΥΝΕΦΕ ή ΚΙΟΥΝΦΕ 

Υ Λ Ι Κ Α

||Κιουνεφέ: 
220 γραμ. φύλλο καταΐφι  
150 γραμ. βούτυρο αγελάδος 
(τύπου Κερκύρας), λιωμένο  
200 γραμ. τυρί 
(ανθότυρο, φρέσκια μοτσαρέλα ή τυρί κρέμα)* 
φιστίκι Αιγίνης, για τη διακόσμηση 

||Σιρόπι:  
300 γραμ. νερό  
200 γραμ. λεύκη κρυσταλλική ζάχαρη 
χυμό από μισό λεμόνι  

*Στην Κωνσταντινούπολη χρησιμοποιείται το τυρί dil peyniri. Επειδή είναι αρκετά δυσεύρετο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μοτσαρέλα (μόνο φρέσκια), ανθότυρο ή οποιοδήποτε μαλακό και ανάλατο τυρί. Χρησιμοποιήσαμε μοτσαρέλα σε φέτες, η οποία αφού ψήθηκε έγινε αρκετά σκληρή και το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Οπότε μην το δοκιμάσετε. Μια πολύ καλή επιλογή είναι το ανθότυρο καθώς είναι ανάλατο, ουδέτερο στη γεύση και μαλακό.  


Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 

Το κιουνεφέ μπορεί να ψηθεί στο είτε στο φούρνο είτε σε ένα τηγάνι. Παραδοσιακά στην Κωνσταντινούπολη ψήνεται στο τηγάνι. Προτιμήστε το τηγάνι γιατί είναι η πιο γρήγορη και νόστιμη επιλογή! 

||Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού και το αφήνετε μέχρι να βράσει και να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις αρχίζει να βράζει το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.  

||Κιουνεφέ: Αρχικά, λιώστε το βούτυρο και ανοίξτε το καταΐφι ώστε να γίνει αέρινο. Προσθέστε σιγά σιγά το βούτυρο στο καταΐφι και ανακατέψτε καλά ώστε να πάει παντού. Δεν θα χρειαστεί όλο το βούτυρο. Βάλτε όσο χρειαστεί μέχρι να βραχεί το καταΐφι. Το υπόλοιπο θα το χρησιμοποιήσετε για το τηγάνι ή το ταψί. Βουτυρώστε καλά ένα τηγάνι ή ένα ταψάκι (με διάμετρο 20εκ. ). 
Τοποθετήστε την μισή ποσότητα από το  καταΐφι στο τηγάνι ή το ταψί. Πατήστε το καλά με τα χέρια σας ώστε να ενωθεί καλά. Απλώστε το τυρί σε όλη την επιφάνεια. Από πάνω καλύψτε με το υπόλοιπο καταΐφι και  πιέστε καλά από πάνω και στα πλαϊνά ώστε να σχηματιστεί μία ενιαία πίτα. Ραντίστε με λίγο ακόμη βούτυρο από πάνω. 
Αν το ψήσετε στο φούρνο θα χρειαστεί περίπου 30-40 λεπτά στους 170 °C μέχρι να πάρει το καταΐφι ένα χρυσαφένιο χρώμα.  
Αν το ψήσετε στο τηγάνι, τηγανίστε σε χαμηλή φωτιά, περίπου για 5-10 λεπτά την κάθε πλευρά. Προσέξτε να μην καεί το καταΐφι. Αφού ροδίσει η μία πλευρά αναποδογυρίστε το σε ένα πιάτο, βουτυρώστε πάλι καλά το τηγάνι κι έπειτα τοποθετήστε το ξανά στο τηγάνι για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Αφού ροδίσει και η άλλη πλευρά, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίξτε πάνω στο κιουνεφέ το κρύο σιρόπι.  Αφήστε το να το απορροφήσει όλο. Ρίξτε από πάνω αρκετό φιστίκι Αιγίνης. Απολαύστε το ζεστό παρέα με τούρκικο τσάι! 

Iyi iştah! 
(καλή όρεξη) 


 Bon appétit!

Love,
Show the deer some love 









4 comments:

  1. Απολαμβάνω τόσο πολύ να διαβάζω για αυτά που φτιάχνετε που δεν άντεχα να μην το καταθέσω και εδώ! (πολύ όμορφη φωτογραφία ως συνήθως..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aχ πόσο χαιρόμαστε!!! :) Καλά έκανες και μας έγραψες! Χαιρόμαστε πολύ να το ακούμε!!! :)
      Φιλάκια πολλά!! <3

      Delete
  2. Κορίτσια σας παρακαλουθώ σχεδόν από την αρχή και το πόσο μου αρέσει που έχετε βρει το στυλ σας στις φωτογραφίσεις και στην παρουσίαση δεν λέγεται!! Πάρα πολύ μου άρεσε τόσο που θέλω να τσιμπήσω ένα κομματάκι από το γλυκάκι σας!! Πάω να χαζέψω και άλλα σας φιλώ!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαιρόμαστε τόσο πολύ γι'αυτά που μας είπες!! :) Εκτιμούμε πραγματικά τα γλυκά σου λόγια! Μας έφτιαξες τη μέρα!! :) Φιλάκια πολλά!!!

      Delete