ΠΙΤΕΣ | ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ (ΜΠΟΡΟΥΜΕ - ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΦΑΓΗΤΟΥ ΧΑΜΕΝΗ)

12.5.19
Η πιο αγαπημένη μας, εύκολη, γλυκιά, μαμαδίστικη πίτα είναι σίγουρα η γαλατόπιτα. Είναι ό,τι καλύτερο για πρωινό ή για επιδόρπιο μετά το μεσημεριανό. Όταν μας περισσεύει λίγο γάλα το οποίο μόλις έληξε ή είναι στα πρόθυρα να λήξει η πρώτη μας σκέψη είναι η γαλατόπιτα ή κάποια απλή κρέμα με γάλα ή ρυζόγαλο. Αυτή τη φορά το γάλα μετατράπηκε σε μία υπέροχη γαλατόπιτα. 

Στην κουζίνα μας προσπαθούμε να μην πετάμε τίποτα. Οτιδήποτε μένει μετατρέπεται σε κάτι άλλο. Έτσι, λοιπόν, το γάλα γίνεται κρέμα, το τσουρέκι ή το ψωμί του τοστ εύκολη πουτίγκα κ.ο.κ. Αυτή την ιδέα έχει κάνει πράξη και προσπαθεί τα τη μοιραστεί με όλους μας η μη κερδοσκοπική οργάνωση Μπορούμε. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων», καθημερινά, σώζουν φαγητό και τρόφιμα από όλους τους πιθανούς δωρητές και το προσφέρουν, μέσω κοινωφελών φορέων, στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. 

Μάθετε περισσότερα για τη δράση τους μέσα από το site τους. 


ΑΝΟΙΧΤΗ  ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ
της Βέφας Αλεξιάδου
από το βιβλίο "Ελληνική Κουζίνα - Ζαχαροπλαστική" 
με κάποιες προσαρμογές

Υ Λ Ι Κ Α 
(για 8-12 κομμάτια)

 4 κούπες γάλα
1/2 κούπα βούτυρο 
2/3 της κούπας σιμιγδάλι ψιλό
2/3 της κούπας ζάχαρη
2 κρόκοι αυγών
1 βανίλια

4 φύλλα κρούστας
2/3 κούπας λιωμένο βούτυρο, για τα φύλλα
2 αυγά, για την επικάλυψη
ζάχαρη άχνη 



Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η

 Σε ένα κατσαρολάκι βράστε το γάλα.Έπειτα, σε ένα άλλο κατσαρολάκι λιώστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέσα το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα για 5 λεπτά σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Έπειτα, ρίξτε το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις πήξει η κρέμα κατεβάστε τη από τη φωτιά και αφήστε τη να κρυώσει. Ανακατέψτε τη που και που για να μην πιάσει κρούστα. Χτυπήστε τους 2 κρόκους μαζί με τη βανίλια και προσθέστε τα μέσα στην κρέμα ανακατεύοντας πολύ γρήγορα. Σκεπάστε καλά την κρέμα με μεμβράνη που να κολλάει στην επιφάνειά της και αφήστε να κρυώσει καλά. 
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 C και βουτυρώστε καλά ένα ταψάκι. Στρώστε 4 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα. Απλώστε επάνω την κρέμα και με τα φύλλα που περισσεύουν από κάτω σκεπάστε τις άκρες της πίτας. 
Τέλος, χτυπήστε τα 2 αυγά και απλώστε τα πάνω από την κρέμα. Μπορείτε αν θέλετε να τα χτυπήσετε με λίγο γάλα ή ζάχαρη για έξτρα γλυκιά και τραγανή αίσθηση.Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.


Love,
Show the deer some love 


No comments:

Post a Comment