BAKE | Αλμυρο κεικ κολοκυθας με grana padano

29.11.21

Αγαπάμε τα αλμυρά κέικ όσο και τα γλυκά. Εντάξει...τα αλμυρά κέικ τα αγαπάμε λίγο περισσότερο. Βρίσκουμε τρομερά ενδιαφέρουσα την προσθήκη κάποιου γλυκού συστατικού σε ένα αλμυρό κέικ για να δημιουργείται αντίθεση μεταξύ αλμυρού και γλυκού αλλά και να υπάρχει ισορροπία στη γεύση. Γιατί να δοκιμάσεις αυτό το κέικ; Αυτό το αλμυρό κέικ το κάνουν πολύ
 ιδιαίτερο η κολοκύθα, οι σταφίδες, το κουκουνάρι και φυσικά το τυρί. Είναι ιδανικό για πρωινό, για σνακ αλλά και για μεσημεριανό ή βραδινό με λίγη σαλάτα. 


 Για τη συγκεκριμένη συνταγή διαλέξαμε ένα από τα πιο γνωστά τυριά της Ιταλίας, το Grana Padano. Πρόκειται για ένα σκληρό, ημιλιπαρό και αργής ωρίμανσης τυρί με ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά. Χαρίζει σε αυτό το κέικ μία φανταστική, τραγανή και τυρένια κρούστα. Η γλυκιά και βουτυρένια του μυρωδιά θα απλωθεί σε όλο το σπίτι.  Θα σας τρέξουν τα σάλια.


Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη Grana PadanoH Grana Padano είναι ένα από τα πρώτα σκληρά τυριά του κόσμουΔημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 900 χρόνια από τους Κινστεριανούς μοναχούς της μονής του Chiaravalle, κοντά στο Μιλάνο. Πρόκειται για ένα τυρί με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και διάρκεια ζωής έως και 2 έτη. Το γάλα που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του προέρχεται μόνο από την κοιλάδα του ποταμού Πάδου. Το όνομα είναι ο συνδυασμός της ιταλικής λέξης grana (formaggio, τυρί), που υποδηλώνει ένα τυρί με χαρακτηριστική κοκκώδη υφή, και το επίθετο Padano, προερχόμενο δηλαδή από την κοιλάδα του Πάδου (Po).

Ένα από τα ισχυρά σημείο της Grana Padano Fattorie Cremona είναι το γάλα, το οποίο μπαίνει στη διαδικασία της παραγωγής τη στιγμή που συλλέγεται από τους στάβλους των συνεταιριστών. Αξιοποιούνται περίπου 150 εκατομύρια λίτρα γάλα τον χρόνο από μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή, που εξασφαλίζει και τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης.


Η Grana Padano έχει εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες. Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας σε υψηλή συγκέντρωση, αντίστοιχα θρεπτικές με του γάλατος, αλλά σε συμπυκνωμένη μορφή. Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Α, Β2, Β12, ενώ είναι πλήρως απαλλαγμένο από υδατάνθρακες και λακτόζη λόγω της μακράς περιόδου γήρανσης. Γι' αυτό το λόγο είναι κι εξαιρετικά εύπεπτο, ιδανικό για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.

Το τυροκομείο PLAC είναι ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές της Grana Padano. Δημιουργήθηκε το 1933 στην κοιλάδα του Πάδου, στη Βόρεια Ιταλία από 19 γαλακτοπαραγωγούς της περιοχής. Το 2018 η PLAC ανανεώθηκε με το νέο της brand Fattorie Cremona.


Α Λ Μ Υ Ρ Ο   Κ Ε Ι Κ   ΜΕ   Κ Ο Λ Ο Κ Υ Θ Α  

Κ Α Ι   G R A N A    P A D A N O


Υ Λ Ι Κ Α  


ΚΕΙΚ

250 γραμ. αλεύρι

1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ

αλάτι, πιπέρι

40 γραμμάρια κουκουνάρι

25 γραμμάρια σταφίδες 

2 αυγά

150 ml ηλιέλαιο

100 ml γάλα

50 γραμ. γιαούρτι

140 γραμμάρια κολοκύθα ψημένη ή στον ατμό

150 γραμ. τυρί Grana Padano


καβουρδισμένο κουκουνάρι, για διακόσμηση



Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η


ΚΕΙΚ


∎ Στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε μία μακρόστενη φόρμα 25  εκατοστών και προθερμάνετε τον φούρνο στους 180° C.

∎ Σε ένα μπολ κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε το κουκουνάρι, τις σταφίδες και ανακατέψτε.

∎ Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε το ηλιέλαιο, το γάλα, το γιαούρτι και ανακατέψτε. Με ένα πιρούνι πολτοποιήστε την κολοκύθα και προσθέστε τη στο μείγμα.

∎ Ενσωματώστε με μία μαρίζ το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα με τα αυγά. Τέλος, με τον ίδιο τρόπο, ενσωματώστε το τυρί Grana Padano.

∎ Ψήστε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Αν ένα μαχαίρι βγαίνει καθαρό από το κέντρο του, το κέικ είναι έτοιμο. Μετά τα 30 λεπτά μπορείτε να το καλύψετε με ένα αλουμινόχαρτο για να μην ροδίσει περισσότερο.

∎ Προαιρετικά διακοσμήστε με καβουρδισμένο κουκουνάρι. Απολαύστε ζεστό ή κρύο. Διατηρήστε στο ψυγείο για 2-3 ημέρες. 





Bon appétit!

No comments:

Post a Comment