ΠΙΤΕΣ | ΓΛΥΚΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

26.10.18
Το Halloween πλησιάζει, οι κολοκύθες είναι στα καλύτερά τους κι εμείς για φέτος σας προτείνουμε κάτι πολύ νόστιμο και παραδοσιακό. Εάν αγαπάτε τις αράχνες και τα φαντασματάκια μπορείτε να τσεκάρετε τις παλιές μας αναρτήσεις (εδώ κι εδώ). Γλυκιά κολοκυθόπιτα, λοιπόν, με σταφίδες, καρύδια και καβουρδισμένο σουσάμι! Όνειρο! Πασπαλίστε με αρκετή ζάχαρη άχνη και κανέλα, κόψτε ένα μεγάλο κομμάτι και απολαύστε το παρέα με μία κούπα ζεστό καφέ! Ο πιο χουχουλιάρικος τρόπος να υποδεχτείτε το Σαββατοκύριακο με μία light επιρροή από Halloween!  


ΓΛΥΚΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

Υ Λ Ι Κ Α 

ΦΥΛΛΟ
(για 6-8 φύλλα)
750 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
+ για το άνοιγμα των φύλλων
100 γραμ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι
1  1/2 κουταλάκι αλάτι
340 γραμ. χλιαρό νερό

ΓΕΜΙΣΗ
1 1/2 κιλό κολοκύθα γλυκιά
1 κούπα ελαιόλαδο
1 1/2 κούπα σταφίδες
1 1/2 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
1/2 κούπα καβουρδισμένο σουσάμι
1 κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κανέλα
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
2-3 πρέζες γαρίφαλο
ζάχαρη άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα

ηλιέλαιο και νερό, για το άλειμμα των φύλλων


E K T E Λ Ε Σ Η  

ΦΥΛΛΟ: Βάλτε το αλεύρι σε ένα μπολ και δημιουργήστε στη μέση μία λακουβίτσα. Εκεί μέσα προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Σιγά - σιγά με τα χέρια σας αρχίστε να ανακατεύετε τα υλικά καλά μέχρι να γίνουν ένα ζυμαράκι που να ξεκολλάει από το μπολ. 
Αλευρώστε καλά την επιφάνεια στην οποία θα εργαστείτε και τοποθετήστε πάνω της το ζυμαράκι. Αρχίστε να το πλάθετε, τραβώντας το και γυρίζοντας το κυκλικά με τα χέρια σας πάνω στον πάγκο.  Αν κολλάει προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι. Η υφή του θα πρέπει να είναι πολύ μαλακή σαν "δέρμα μωρού" (όπως λέει και η Αργυρώ!). Βάλτε το ζυμάρι σε ένα μπολ και σκεπάστε το με μία πετσέτα. Αφήστε το να ξεκουραστεί. Όσο περισσότερο το αφήσετε τόσο καλύτερα. Η ξεκούραση αυτή βοηθάει το φύλλο να μη κόβεται την ώρα που το ανοίγετε.
Αφού ξεκουραστεί το ζυμάρι, το κόβετε σε 6-8 κομμάτια και κάθε ένα από αυτά το ανοίγετε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο. Αλευρώνετε όταν βλέπετε να κολλάει και συνεχίζετε. Αλευρώστε καλά και τον πλάστη. Εμείς συνηθίζουμε να ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα και να "χτίζουμε" παράλληλα την πίτα. 

ΓΕΜΙΣΗ: Σε χοντρό τρίφτη τρίψτε την γλυκιά κολοκύθα. Έπειτα, στραγγίστε τη καλά για να φύγουν όλα τα περιττά υγρά. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να είναι αρκετά στεγνή. Σε ένα τηγάνι καβουρδίστε ελαφρώς το σουσάμι. Σε ένα μπολ ανακατέψτε μαζί όλα τα υλικά της γέμισης. 

ΠΙΤΑ: Τοποθετήστε 3 φύλλα στο κάτω μέρος του ταψιού. Μετά την προσθήκη κάθε φύλλου, λαδώνετε όλο το φύλλο με ένα πινελάκι. Αφού τοποθετήσετε τα 3 πρώτα φύλλα, απλώστε από πάνω τη μισή γέμιση. Στη συνέχεια, προσθέστε άλλα δύο φύλλα από πάνω. Μην ξεχνάτε να τα λαδώνετε ελαφρώς στο ενδιάμεσο. Τέλος, απλώστε την άλλη μισή γέμιση ομοιόμορφα και κλείστε με άλλα 3 φύλλα από πάνω, λαδώνοντας ελαφρώς το κάθε ένα από αυτά. Με τα φύλλα που εξέχουν δημιουργήστε κοθοράκι. Χαράξτε την πίτα μέχρι τη μέση όσο είναι ωμή στα κομμάτια που επιθυμείτε. Έτσι, η πίτα θα ψηθεί καλά μέχρι μέσα. Με το πινελάκι λαδώστε το επάνω μέρος κι έπειτα ραντίστε ελαφρώς με λίγο νεράκι για να μη φουσκώσουν τα φύλλα. 

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 180C στις αντιστάσεις για περίπου 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει. 

Αφήστε τη να κρυώσει και πασπαλίστε με αρκετή ζάχαρη άχνη και κανέλα. Η γέμιση δεν είναι τόσο γλυκιά, οπότε η ζάχαρη άχνη χρειάζεται! 


Bon appétit!

Love,
Show the deer some love 

No comments:

Post a Comment