Bake | Φθινοπωρινες Φωλιες Μαρεγκας με κρεμα μηλου

13.10.18

Φθινόπωρο είναι όταν το σπίτι μυρίζει μαγειρεμένα μήλα, κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο και αρωματικός καφές ή τσάι. Το προηγούμενο σαββατοκύριακο, λοιπόν ήταν άκρως φθινοπωρινό! Ο καιρός μουντός και βροχερός, μαγείρεμα στην κουζίνα με τα κορίτσια και πορτοκαλί σημάδια στα ρούχα μας από κανέλα. Όνειρο! Αν και μουντός ο καιρός και πολύ σκοτεινά τα δωμάτια αυτή τη φωτογράφιση τη λάτρεψα! Τα χρώματα και ο φωτισμός, τόσο μαγικός! Καινούριο αγαπημένο σημείο και φως!
Παρέα στην κουζίνα είχαμε αυτά τα υπέροχα, μαγικά ζωάκια. Ζωάκια από σιλικόνη που τα στηρίζεις στην κατσαρόλα και ακουμπάς πάνω τους την σπάτουλα. Μια σπάτουλα γεμάτη μήλο και κανέλα.  Όταν θες να αφήσεις μισάνοιχτο το καπάκι της κατσαρόλας, άσε τα ζογκλερικά κατά μέρος. Χρησιμοποίησε το ροζ γουρουνάκι - ρινοκεράκι και θα σου λύσει τα χέρια! 


Απίθανα gadget σιλικόνης για την κουτάλα και την κατσαρόλα, πιάτα και μπολ | Tiger  


ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΦΩΛΙΕΣ ΜΑΡΕΓΚΑΣ 
με κρέμα μήλου

Υ Λ Ι Κ Α 
(πηγή)
(5-6 μεγάλες φωλιές μαρέγκας)

ΜΑΡΕΓΚΑ
5 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου (150 γραμμ.) 
150 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γραμμ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
1/2 κουταλάκι ξίδι λευκό
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι

ΚΡΕΜΑ ΜΗΛΟΥ
650 γραμ. πρασινοκόκκινα μήλα 
6 κρόκους αυγών (οι 5 περίσσεψαν από τη μαρέγκα)
2 ολόκληρα αυγά
125 γραμ. ανάλατο βούτυρο
100 ml τσάι TEA ROUTE "Μήλο της έριδος" 
ή οποιοδήποτε τσάι περιέχει μήλο
2 - 3 κουταλιές κανέλα

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
σαντιγί
κανέλα 
καραμελωμένα μήλα*

*Σε ένα τηγάνι ανακατέψτε μαζί λεπτές φέτες μήλου με λίγη καστανή ζάχαρη. Συνεχίστε να τα ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καλύψει τα μήλα. Μεταφέρτε τα μήλα σε αντικολλητικό χαρτί μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε. 


E K T E Λ Ε Σ Η 

Αρχικά, καθαρίστε το μπολ και το μιξερ με ξύδι για να τα αποστειρώσετε. Προσέχετε να είναι όλα πολύ καθαρά και στεγνά πριν τη χρήση. Ζυγίστε τα ασπράδια. Όσα γραµµάρια είναι τα ασπράδια τόσα πρέπει να είναι η κρυσταλλική και η άχνη ζάχαρη αντίστοιχα. Μπορείτε να αλέσετε την κρυσταλλική ζάχαρη προηγουμένως για να διαλυθεί καλύτερα. 

ΜΑΡΕΓΚΑ: Ρίξτε τα ασπράδια στο μπολ και ξεκινήστε το χτύπημα σε χαμηλή-μέτρια ταχύτητα. Μόλις αφρίσει ρίξτε το αλάτι. Σταδιακά προσθέστε την κρυσταλλική ζάχαρη ενώ ανακατεύετε. Συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθούν σφιχτές κορυφές. Αφού σφίξει καλά η µαρέγκα και ενώ συνεχίζετε το χτύπημα, προσθέστε το ξίδι.Τέλος, κοσκινίστε την άχνη ζάχαρη μέσα στη μαρέγκα και µε μία σπάτουλα ενσωματώστε τη με απαλές κινήσεις για να μη φύγει ο αέρας. Βάλτε τη μαρέγκα μέσα σε μία σακούλα κορνέ με μύτη αστέρι. Στρώστε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και σχηματίστε φωλιές μαρέγκας. Αφού κάνετε τον κύκλο, δημιουργήστε γύρω γύρω ένα πιο ψηλό στεφάνι, έτσι ώστε το εσωτερικό να είναι πιο βαθύ για να μπει η γέμιση. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 80 °C για 1 ώρα και 30 λεπτά.  Ψήνουμε τις μαρέγκες σε χαμηλή φωτιά για να μην πάρουν καθόλου χρώμα. Για να δείτε αν είναι έτοιμες, ακουμπήστε τις μαρέγκες με το δάχτυλό σας. Αν έχουν στεγνώσει, είναι τραγανές και ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα, τότε είναι έτοιμες. Βγάλτε τες από το ταψί και αφήστε τες να κρυώσουν εντελώς. 

ΚΡΕΜΑ ΜΗΛΟΥ: Βράστε λίγο νερό με μία κουταλιά τσάι και από αυτό κρατήστε τα 100 ml.  Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε φέτες. Έπειτα, αδειάστε το τσάι σε ένα βαθύ τηγάνι και προσθέστε μέσα τα μήλα. Αφήστε τα να μαγειρευτούν μέσα στο τσάι μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα, μαζί με τα ζουμιά τους κάντε τα πουρέ με το ειδικό εργαλείο ή μέσα σε ένα μίξερ. Χτυπήστε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα! Μπορείτε να το σουρώσετε αν επιθυμείτε, για να αποφύγετε τις ίνες του μήλου. 
Έπειτα, χτυπήστε τους έξι κρόκους με τα δύο αυγά σε ένα μπολ. Σε μπεν μαρί σε μέτρια φωτιά, αδειάστε τον πουρέ μήλου και ανακατέψτε μέσα το βούτυρο με το σύρμα μέχρι να να λιώσει. Προσθέστε σταδιακά τα αυγά μέσα στον πουρέ ανακατεύοντας συνεχώς. Αυξήστε τη θερμοκρασία και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα. Τέλος, ανακατέψτε μέσα όση κανέλα επιθυμείτε. Μεταφέρτε την κρέμα σε ένα μπολ για να κρυώσει και καλύψτε τη με διάφανη μεμβράνη. Βεβαιωθείτε ότι ακουμπά καλά η μεμβράνη πάνω στην κρέμα. 

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ: Αφού έχουν κρυώσει οι φωλιές και η κρέμα μήλου, γεμίστε την κάθε φωλιά με μία ή δύο κουταλιές από την κρέμα. Έπειτα, προσθέστε από πάνω μία με δύο κουταλιές σαντιγί. Στολίστε τες με καραμελωμένα μήλα, λίγη καραμέλα από το καραμέλωμα των μήλων και μπόλικη κανέλα. 


Bon appétit!

Love,
Show the deer some love 







No comments:

Post a Comment