BAKE | ΣΟΥΗΔΙΚΑ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ "SEMLOR"

10.4.19

Πριν από κάποιους μήνες, μας έστειλε η αγαπημένη μας Rachel Khoo το καινούριο της βιβλίο με τίτλο "The little Swedish Kitchen", ένα υπέροχο αφιέρωμα στην σουδική κουζίνα. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 4 ενότητες ανά εποχή. Οι συνταγές είναι όλες πολύ πρωτότυπες και οι φωτογραφίες τόσο φρέσκες, καθαρές και με μία κοριτσίστικη και φινετσάτη πινελιά, όπως σε όλα της τα βιβλία άλλωστε. 

Η πρώτη συνταγή που θελήσαμε να δοκιμάσουμε από την πρώτη στιγμή είναι τα σουδικά semlor. Μπορεί να μην τα είχαμε δοκιμάσει ποτέ αλλά πιστεύαμε ότι θα είναι σαν ελληνικά τσουρεκάκια. Δεν είχαμε άδικο! Μία υπέροχη γλυκιά ζύμη, σαν τσουρέκι. Αφράτα στο εσωτερικό με μία λεπτή, τραγανή κρούστα στο εξωτερικό. Η αμυγδαλόπαστα ,δε, του δίνει μία ιδιαίτερη γεύση σαν αμυγδαλωτό. Πρέπει να τα φτιάξετε οπωσδήποτε! 


Θα μας πείτε τώρα...και πάνω σε τι έχετε τοποθετήσει τα semlor; Ναι ναι! Τα έχουμε τοποθετήσει πάνω στις πιο ρομαντικές τσάντες, που στα μάτια μου να σας πω την αλήθεια είναι σαν στολίδια, σαν ιδιάιτερα cake stands. Οι τσάντες είναι δημιουργίες της Αθανασίας, που κρύβεται πίσω από τις Infanta Bags. Ρομαντικές, φλοράλ, vintage, με ιδιαίτερα χρώματα και υφάσματα, έδεσαν υπέροχα με το σκηνικό. 

Βρείτε τις "Infanta Bags" παρακάτω:


Η σαλοπέτα είναι μία ιδαίτερη δημιουργία από τις "Sousourades". Ευχαριστούμε πολύ πολύ!



ΣΟΥΗΔΙΚΑ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ "SEMLOR"
της Rachel Khoo 
από το βιβλίο "The Little Swedish Kitchen" 
με κάποιες προσαρμογές

Υ Λ Ι Κ Α 
(για 8 μεγάλα buns)

375 γραμ. αλεύρι + για το ζύμωμα
50 γραμ. ζάχαρη
μισό κουταλάκι αλάτι
2  κουταλάκια ξερή μαγιά 
150 ml γάλα
1 βανίλια
2 αυγά 
75 γραμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου 

ΓΕΜΙΣΗ
200 γραμ.  αμυγδαλόπαστα (Party Alphabet)
3-4 κουταλιές γάλα

ΣΑΝΤΙΓΙ 
200 ml κρέμα γάλακτος
20γραμ. ζάχαρη άχνη + για το πασπάλισμα
μία πρέζα κάρδαμο

(50 γραμ. ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης)*
1 αυγό + ένα κουταλάκι γάλα , για το άλλειμα 

*προαιρετικά 


Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η

SEMLOR
 Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και την μαγιά και ανακατέψτε με ένα σύρμα. Σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά ζεστάνετε το γάλα ίσα ίσα μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Κάντε μία λακουβίτσα στο μείγμα με το αλεύρι και αδειάστε το γάλα, τα αυγά και το βούτυρο. Ανακατέψτε με τα χέρια ή στο μίξερ με τη χρήση του ειδικού γάντζου για ζύμες για 5-10 λεπτά. Αν ανακατεύετε με τα χέρια πασπαλίστε λίγο ακόμα αλεύρι μέχρι η ζύμη να μην κολλάει και όταν την ακουμπάτε να είναι ελαστική και να επανέρχεται στην αρχική της μορφή. Καλύψτε το μπολ με μία μεμβράνη και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 2 ώρες
Αφού διπλασιαστεί σε μέγεθος, αλευρώστε καλά την επιφάνεια στην οποία θα εργαστείτε και απλώστε το ζυμάρι. Κόψτε το σε 8 ίσα κομμάτια και δημιουργήστε μικρές μπαλίτσες. Απλώστε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί και τοποθετήστε τα ζυμαράκια με απόσταση ενός εκατοστού το ένα από το άλλο. Χτυπήστε ένα αυγό καλά με λίγο γάλα και απλώστε το με ένα πινέλο στις κορυφές από τα ζυμαράκια. Σκεπάστε με μία μεμβράνη και αφήστε τα άλλα 30 λεπτά σε ζεστό μέρος για να ξαναφουσκώσουν. 
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 C χωρίς αέρα ή στους 180 C με αέρα. 
Απλώστε άλλη μία φορά αυγό τις κορυφές και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα.  

ΓΕΜΙΣΗ
Ενώ αυτά ψήνονται, ετοιμάστε τη γέμιση. Σε ένα μπλεντεράκι αδειάστε την αμυγδαλόπαστα κομμένη σε μικρά κομμάτια μαζί με 2 κουταλιές γάλα. Ξεκινήστε το χτύπημα. Αν δείτε πως δυσκολεύεται να γίνει αλοιφή, προσθέστε και άλλες δύο κουταλιές γάλα μέχρι να έχει την υφή αλοιφής. Αν θέλετε προσθέστε μία πρέζα κάρδαμο. 

ΣΑΝΤΙΓΙ 
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος καλά μέχρι να αποκτήσει σφιχτές κορυφές. Έπειτα, προσθέστε τη ζάχαρη άχνη και ξαναχτυπήστε μέχρι να έχετε μία πολύ σφιχτή σαντιγί.  

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ 
Μόλις τα semlor κρυώσουν, κόβετε προσεκτικά το πάνω μέρος. Αλείφετε δύο κουταλιές της γέμισης. Μπορείτε αν θέλετε να αφαιρέσετε λίγη ψύχα και να βάλετε τη γέμιση στο εσωτερικό τους. Με ένα κορνέ στολίστε πάνω από την αμυγδαλόπαστα με αρκετή σαντιγί. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να πασπαλίσετε τα ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης. Κλείστε με το κομμάτι του semlor που κόψατε και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη. 
Καλό είναι να καταναλωθούν εντός της ημέρας για να τα απολαύσετε φρέσκα!



Love,
Show the deer some love 

1 comment:

  1. μιαμ! φαινονται πεντανόστιμα!

    ReplyDelete