BAKE | ΚΡΑΜΠΛ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ, ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑ

25.10.20
Αχ πόσο μου είχε λείψει το μπλογκάκι μας. Οι υποχρεώσεις μας εκτός μπλογκ είναι τόσες πολλές που δεν μας επιτρέπουν να δημιουργούμε συνταγές όσο συχνά θα θέλαμε. Ευτυχώς που έχουμε και κάποιες φωτογραφίσεις με συνεργάτες μας και εξασκούμε την αγάπη μας, τη φωτογραφία. 


Το φθινόπωρο είναι εδώ και χαιρόμαστε πολύ γι’ αυτό. Ο καιρός έχει κρυώσει και η ανάγκη για χουχούλιασμα, ένα ζεστό ρόφημα και αρώματα κανέλας και γαριφάλου είναι πλέον καθημερινή. Εδώ και πολύ καιρό θέλαμε να φτιάξουμε μια δίκη μας συνταγή για κραμπλ μήλου. Η πρώτη μας απόπειρα ήταν με κραμπλ με αλεύρι και βούτυρο μόνο. Το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό αλλά η αναλογία των δυο συστατικών ήταν μάλλον λανθασμένη καθώς το κραμπλ έιχε τη μορφή φρυγανιάς. Ωστόσο, η γεύση του ήταν απίθανη και οι φωτογραφίες που βγάλαμε τόσο ατμοσφαιρικές. Θα βρείτε και αυτές σε αυτή την ανάρτηση.


Στην επόμενη προσπάθειά μας, η Ευγενία πρότεινε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος του αλευριού με πούδρα καρυδιών για έξτρα καρυδένια γεύση και λίγο αλάτι για αντίθεση. Επίσης, προσθέσαμε και στη γέμιση χοντροσπασμένα καρύδια για να μοιάζει περισσότερο με μηλόπιτα. Στο σημείο αυτό να σας πω ότι εμένα προσωπικά μου αρέσει περισσότερο το κραμπλ με μήλο από τη μηλόπιτα γιατί παίρνεις όλη τη γεύση και τα αρώματα της μηλόπιτας χωρίς να χρειαστεί να φας αυτό το γλυκό κέικ που έχει σαν βάση η μηλόπιτα. Για έξτρα γεύση και άρωμα, φτιάξαμε και μια πιο παχύρρευστη κρέμα βανίλια. Υπέροχος συνδυασμός!


ΚΡΑΜΠΛ ΜΗΛΟΥ 
ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ, ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ 

Υ Λ Ι Κ Α 

ΚΡΑΜΠΛ
80 γρ. αλεύρι
50 γρ. καρύδια, πούδρα* 
μία πρέζα αλάτι
50 γραμ. βούτυρο
2 κουταλιές μαύρη μαλακή ζάχαρη
* Χτυπήστε τα καρύδια στο μπλέντερ.

ΓΕΜΙΣΗ
4 μήλα
6 κουταλιές ζάχαρη (καστανή ή λευκή)
2 κουταλιές νερό 
1/4 της κούπας σταφίδες
1/2 κουταλάκι κανέλα 
χοντροσπασμένα καρύδια 

ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑ
1 κρόκος αυγού
1 κουταλάκι κορν φλάουρ
2 κουταλιές ζάχαρη 
1 κούπα χλιαρό γάλα
Μισή βανίλια 


Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η

Ξεφλουδίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε ίσα μεταξύ τους κυβάκια. Βάζετε τα μήλα σε ένα τηγάνι μαζί με τη ζάχαρη και το νερό. Μαγειρεύετε τα μήλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια, προσθέτετε τις σταφίδες και την κανέλα. Μαγειρεύετε τα μήλα για 10 λεπτά μέχρι να αρχίσουν ίσα ίσα να μαλακώνουν. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τα να κρυώσουν. Στη συνέχεια, προσθέτετε τα χοντροσπασμένα καρύδια. 

Στο μεταξύ, κοσκινίζετε το αλεύρι μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτετε την πούδρα από τα καρύδια, το αλάτι, τη ζάχαρη και το κρύο βούτυρο σε κομμάτια. Τρίβετε με τα χέρια σας το αλεύρι μαζί με το βούτυρο μέχρι το βούτυρο να πάει παντού και να έχετε ένα αποτέλεσμα σαν τρίμμα. Αν θέλετε το αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο τριφτό, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι. 

Αδειάστε τα μήλα σε μία ταρτιέρα ή σε ένα πυρέξ ή σε μικρά πήλινα σκεύη και από πάνω τρίψτε το κραμπλ. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά. Θα είναι έτοιμο, όταν ροδοκοκκινίσει το κραμπλ και τα μήλα θα έχουν μελώσει.

Όσο ψήνεται το κραμπλ φτιάχνουμε την κρέμα βανίλια. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, χτυπήστε με ένα σύρμα το αυγό με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το κορν φλάουρ. Προσθέσετε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα ενώ ανακατεύετε συνεχώς με ένα σύρμα. Συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι η κρέμα να πήξει ελαφρώς. Θελουμε να πάρει τη μορφή κρέμας γάλακτος. Αφήστε τη να κρυώσει. 

Σερβίρετε το κραμπλ όσο είναι ζεστό με την κρέμα βανίλια, ζάχαρη άχνη και λίγα ακόμα μήλα. Έτοιμο! 


Bon appétit!

No comments:

Post a Comment