FESTIVE | GINGERBREAD CAKE W/ NORDICWARE GINGERBREAD BUNDT PAN

21.12.20


Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, συγκεκριμένα τρεις, με βρίσκεις καθισμένη στην αγαπημένη μου πολυθρόνα να γράφω αυτή την ανάρτηση για το πιο αγαπημένο και πολυσυζητημένο γιορτινό κέικ και να αναρωτιέμαι αν πρόλαβα. Προλαβαίνω, ε; Αυτό το κέικ είναι το Gingerbread κέικ, δηλαδή ένα κέικ με μελάσα και μπαχαρικά. Τα gingerbread κέικ, cupcakes και μπισκότα έχουν την τιμητική τους τώρα στις γιορτές. Ειδικά φέτος, νομίζω πως τα τιμήσαμε όλοι υπέρ του δέοντος. 


Εμείς φέτος σκεφτήκαμε -μιας και είχαμε λίγο χρόνο παραπάνω- να το κάνουμε ακόμα πιο εντυπωσιακό χρησιμοποιώντας μια φόρμα που αναζητούσαμε εδώ και πολύ καιρό. Αυτή η φόρμα είναι η Gingerbread House φόρμα για κέικ της Nordicware. Δεν ξέρω αν έχεις ακουστά αυτές τις φόρμες, αλλά σίγουρα κάπου θα τις έχεις δει ειδικά τώρα τελευταία. Ευτυχώς για εμάς, τις έφεραν στην Ελλάδα τα παιδιά από το Κυλικειο, και πλέον μπορούμε κι εμείς να δημιουργούμε αυτά τα φαντασμαγορικά κέικ που βλέπαμε τόσο καιρό στα blogs του εξωτερικού. Ρίξτε μια μάτια στο e-shop τους και δεν θα ξέρετε ποια να πρωτοδιαλέξετε. Εμείς πάντως ενημερώσαμε τα παιδιά  από το Κυλικείο πως σκοπεύουμε να κάνουμε συλλογή. Έχουμε ήδη 2 και αναμένεται συνέχεια. 
Την ποιότητα τους την καταλαβαίνεις με το που τις πιάνεις στα χέρια σου. Είναι βαριές, φτιαγμένες από χυτό αλουμίνιο κι έχουν εγγύηση για μια ζωή. Καθαρίζονται πολύ πολύ εύκολα και αν έχεις προετοιμάσει καλά τη φόρμα, το κέικ απλά πέφτει με το που το αναποδογυρίσεις. 


Κάποια πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε με την φόρμα GINGERBREAD HOUSE της NORDICWARE. 
  • Η συγκεκριμένη φόρμα θέλει μεγάλη προσοχή στο βουτύρωμα και στο αλεύρωμα, στην προετοιμασία της δηλαδή. Εμείς, συνηθίζουμε να βουτυρώνουμε με ένα πινέλο σιλικόνης το εσωτερικό της φόρμας. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε κάποια βουτυρομαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου παρά ένα βουτυρο αγελάδος. Έχουμε διαβάσει πως τα ζωικά βούτυρα δεν βοηθούν καθόλου στο να ξεκολλάνε τα κέικ από τη φόρμα. Με μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ και υπομονή, απλώστε το βούτυρο σε όλα τα σημεία και τις μικρές εσοχές της φόρμας. Μην ξεχάσετε το κεντρικό κυλινδρικό κομμάτι. 
  • Στη συνέχεια, αλευρώσετε τη φόρμα με μεγάλη προσοχή και τινάξτε το περιττό αλεύρι χτυπώντας τη φόρμα ανάποδα πάνω από μια πετσέτα ή τον νεροχύτη. 
  • Η συγκεκριμένη φόρμα -και γενικά όλες οι φόρμες της Nordicware- έχουν μεγάλη χωρητικότητα. Η ποσότητα αναγράφεται πάνω στη φόρμα. Η γιορτινή φόρμα έχει χωρητικότητα 9 κούπες. Αυτό σημαίνει πως για να φανεί όλο το σπιτάκι, θα πρέπει το μείγμα σας να είναι 9 κούπες. 
  • Προσέξτε, λοιπόν, για να βγει ολόκληρο το σπιτάκι, το μείγμα θα πρέπει να καλύπτει μέχρι και το πιο μικρό δεντράκι. Μην φοβηθείτε πως θα υπάρξει υπερχείλιση κατά το ψήσιμο. Έτσι κι αλλιώς, το κέικ θα φουσκώσει μόνο στο κεντρικό κομμάτι. Για παν ενδεχόμενο, βάλτε ένα ταψάκι κάτω από τη φόρμα.
  • Οπότε, εμείς κάναμε αρκετές δοκιμές και καταλήξαμε σε αυτή τη συνταγή, η οποία αποτελεί παραλλαγή της συνταγής που βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος του περιτυλίγματος της φόρμας. Η συνταγή που σας δίνουμε παρακάτω, βγάζει 6 κούπες μείγματος. Άρα, χρειαζόμαστε περίπου μισή δόση παραπάνω. Σας προτείνουμε, να διπλασιάσετε την παρακάτω δόση για να είστε πιο άνετοι και για να μη χαθούμε στο μέτρημα. Το ελάχιστο μείγμα που θα περισσέψει χρησιμοποιήστε το για κεκάκια ή -γιατί όχι;- και για pancakes. 
  • Αφού βγει από το φούρνο το κέικ, αφήστε το να κρυώσει για 20-25 λεπτά. Ελέγξτε με ένα μαχαίρι τα πλαϊνά τοιχώματα του κέικ να δείτε αν ξεκολλάει. Με προσοχή αναποδογυρίστε το σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς. Αν έχετε ακολουθήσει ευλαβικά την προετοιμασία της φόρμας και αν έχετε ψήσει το κέικ σύμφωνα με την παρακάτω εκτέλεση, το κέικ θα ξεφορμαριστεί κατευθείαν. 


GINGERBREAD ΚΕΙΚ

Υ Λ Ι Κ Α  
(για 1 δόση κέικ - 6 κούπες)

KΕΙΚ 
1 κούπα βούτυρο
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
3 αυγά 
1/4 της κούπας μελάσα
1 1/4 της κούπας γάλα ή ξινόγαλα 
2  3/4 κούπες αλεύρι 
1  1/2 κουταλάκι τζίντζερ τριμμένο 
1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη 
1/4 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
1/ 4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο 
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ 

* Όλα τα υλικά θα πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου

** Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την φόρμα GINGERBREAD HOUSE της NORCICWARE, μην ξεχάσετε να διπλασιάσετε τη συνταγή. 


ROYAL ICING 
(Η συγκεκριμένη δοσολογία είναι υπεραρκετή για τη διακόσμηση της συγκεκριμένης φόρμας. Να φανταστείτε, εμείς για τη διακόσμηση που κάναμε χρειαστήκαμε τη μισή ποσότητα.)
2  ασπράδια (60 γραμ.)
250 γραμ. ζάχαρη άχνη 
4-5 σταγόνες από χυμό λεμονιού


Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 

ΚΕΙΚ
  1. Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ , χτυπήστε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια, προσθέστε 1-1 τα αυγά, τη μελάσα και το γάλα. Προσοχή! Αν δεν είναι όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου, το μείγμα θα φαίνεται πως έχει κόψει. Μην ανησυχείτε όμως, γιατί θα διορθωθεί με την προσθήκη των στερεών υλικών. 
  2. Μέσα στο μείγμα των υγρών υλικών, κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, και τα μπαχαρικά. Ενσωματώστε τα στερεά υλικά είτε με μια μαρίζ, είτε με το φτερό στον κάδο του μίξερ σε πολύ χαμηλή ταχύτητα. Δεν θελουμε να χάσουμε τον αέρα. 
  3. Προετοιμάστε το ταψάκι που επιθυμείτε βουτυρώνοντας καλά και απλώνοντας παντού αντικολλητικό χαρτί. Εάν χρησιμοποιήσετε φόρμα για κέικ, τότε βουτυρώσετε τη πολύ καλά με ένα μαλακό βούτυρο κι έπειτα αλευρώσετε πολύ καλά και τινάξτε το περιττό αλεύρι (δείτε τη διαδικασία αναλυτικά παραπάνω). 
  4. Αδειάστε το μείγμα μέσα στη φόρμα που επιλέξατε και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά. Ελέγξτε μετά τα 30 λεπτά αν το κέικ είναι έτοιμο τρυπώντας το εσωτερικό του με ένα μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βγει καθαρό, τότε είναι έτοιμο το κέικ. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 20-25 λεπτά και με προσοχή αφαιρέστε το από τη φόρμα και αφήστε το να κρυώσει τελείως πάνω σε μια σχάρα.
  5. Αν διπλασιάσατε την συνταγή, τότε το κέικ θα χρειαστεί σίγουρα 50-65 λεπτά. Στα 45 λεπτά περίπου, τυλίξτε το με ένα αλουμινόχαρτο για να μην καεί το επάνω μέρος.  Ελέγχετε αν είναι έτοιμο και πάλι με τον ίδιο τρόπο. Και σε αυτή την περίπτωση, αφήστε το να ξεκουραστεί για 20-25 λεπτά και με προσοχή αφαιρέστε το από τη φόρμα και αφήστε το να κρυώσει τελείως πάνω σε μια σχάρα. Κόψτε αν θέλετε με προσοχή το σημείο στο οποίο φούσκωσε το κέικ για να γίνει επίπεδο και να μπορεί να σταθεί. 

ROYAL ICING 
  1. Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπήστε καλά τα ασπράδια μέχρι να αρχίζουν να αφρίζουν. 
  2. Σε αυτό το σημείο, προσθέστε τη ζάχαρη (αφού την έχετε κοσκινίσει) και το χυμό λεμονιού. 
  3. Χτυπήστε καλά μέχρι να έχετε μια σφιχτή μαρέγκα. 
  4. Μεταφέρετε τη μαρέγκα σε μια σακούλα κορνέ με μικρή στρογγυλή μύτη για διακόσμηση, αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε. Προσοχή! Δημιουργούμε πάντα πάνω σε κρύα κέικ ή μπισκότα! 


Bon appétit!










No comments:

Post a Comment