BAKE | ΙΝΔΙΚΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ & ΚΑΡΔΑΜΟ

22.5.22



Πέρυσι εν μέσω καραντίνας αρχίσαμε να πειραματιζόμαστε με την Ινδική κουζίνα κι έτσι αγοράσαμε το βιβλίο της Maunika Gowardhan "Indian Kitchen". Από όλες τις συνταγές της ξεχωρίσαμε αυτό το πρωτότυπο κέικ με τα τόσο ιδιαίτερα υλικά, που μυρίζει ανατολή. Μία μπουκιά από το κέικ αυτό είναι ικανή να σε κάνει να αισθάνεσαι πως περπατάς σε κάποια υπαίθρια αγορά με μπαχαρικά και άλλα καλούδια. Ζουμερό, αφράτο, σιροπιαστό, γλυκό όσο πρέπει, με υπέροχο άρωμα από τριαντάφυλλο και κάρδαμο. Απλά μοναδικό. Η τέλεια παρέα για ένα κρύο τσάι με άρωμα τριαντάφυλλο στο μπαλκονάκι. Δοκιμάστε το οπωσδήποτε! Είναι απίθανο! 


ΙΝΔΙΚΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ, ΚΑΡΔΑΜΟ & ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ 

της Maunika Gowardhan


Υ Λ Ι Κ Α  
(για μια φόρμα 20-22 εκ.)

ΚΕΪΚ
60 γραμμάρια πούδρα αμυγδάλου
150 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
225 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
6-8 σπόροι από κάρδαμο, κοπανισμένοι σε σκόνη 
150 ml ηλιέλαιο
1 αυγό 
200 ml γιαούρτι
μια χούφτα φιστίκια Αιγίνης 

ΣΙΡΟΠΙ
100 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη 
100 ml νερό
4 σπόροι από κάρδαμο
1 κουταλάκι ροδόνερο

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
αποξηραμένα βρώσιμα τριαντάφυλλα
χοντροσπασμένα φιστίκια Αιγίνης 


* Όλα τα υλικά θα πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. 


Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 

ΚΕΪΚ 


1) Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C και στρώσετε αντικολλητικό χαρτί σε μια φόρμα 20-22 εκατοστών.

2) Σε ένα μπολ ανάκατέψε μαζί τα αμύγδαλα, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κάρδαμο. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε τη ζάχαρη, το λάδι, το αυγό και το γιαούρτι. Πρόσθεσε αυτό το μείγμα στα στερεά υλικά, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέστε τα χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης. 

3) Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 40-45 λεπτά. Ελέγξτε αν είναι έτοιμο τοποθετώντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Αν βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο.


ΣΙΡΟΠΙ

                                                              

Σε ένα κατσαρολάκι ανακατέψτε μαζί το νερό, τη ζάχαρη και το κάρδαμο και ανανατέψτε με μία σπάτουλα πάνω από χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρετε από τη φωτιά, ανακατέψτε μέσα το ροδόνερο και αφήστε το να κρυώσει. Αφαιρέστε τους σπόρους. 


ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ


Τρυπήστε με ένα ξυλάκι όλη την επιφάνεια του κέικ όσο είναι ζεστό και περιεχύστε το με το κρύο σιρόπι. Δώστε λίγο χρόνο στο κέικ για να απορροφήσει το σιρόπι. Έπειτα, διακοσμήστε με φιστίκια Αιγίνης και αποξηραμένα, βρώσιμα τριανταφυλλάκια. Αν είστε τολμηροί, πασπαλίστε και λίγο βρώσιμο γκλίτερ. 



Bon appétit!

No comments:

Post a Comment